Türkiye çalkalanırken kısmi af geliyor: Çok sayıda ‘suçlu’ cezaevinden çıkacak

Türkiye cinayet ve saldırılar nedeniyle suçluların cezasızlığını tartışırken, hükümet "kısmi af" anlamına gelen denetimli serbestliği kapsamını genişletecek paketi hazırladı. Bu kapsamda daha önce serbest bırakılanların yarısı kadar daha salıverilme bekleniyor.

KRONOS 08 Ekim 2024 GÜNDEM

Türkiye, polis memuru Şeyda Yılmaz’ı öldüren 29 suç kaydı olan Yunus Emre Geçti’den sonra suç işleyenlerin cezaevine girmeden sokaklarda serbestçe dolaşmasını tartışırken, Beyoğlu’nda bir kadına cinsel saldırıda bulunan iki kişi ve akabinde Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in tüm uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmaması nedeniyle iki genç kızı öldürmesi nedeniyle çalkalanıyor. Bu cinayet ve saldırılardan sonra ceza infaz yasası yeniden gündemde.

Her ne kadar Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “İyi hal indiriminin yeniden tartışılması lazım” dese de hazırlıklar çok daha fazla kişinin cezaevinden salınacağı yönünde. Cezaevlerindeki doluluk oranlarını azaltmak amacıyla uygulanan denetimli serbestliğin kapsamının genişletileceği öğrenildi.

‘KAPSAM GENİŞLİYOR’

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan’ın kulis haberine göre, geçen yıl yenilenen bu yasada ‘eksik olduğu’ gerekçesiyle bir ek düzenleme yapılacak. Ve yararlananların kapsamı genişletilecek. Bunun da TBMM’de görüşülmeyi bekleyen yargı paketine önergeyle eklenmesi tartışılıyor.

Pandemi döneminde başlayan bu hakkın, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle haklarındaki karar kesinleşip infazı başlayanlar için geçerli olduğunu hatırlatan Babacan, “Böyle bir düzenlemede suçun işlediği tarihin esas alınması gerektiği belirtiliyor. Şimdi yapılacak düzeltmeyle bu tarihten önce işlenen tüm suçlar, davaları ne zaman kesinleşirse kesinleşsin bu haktan yararlanacak. Terör suçları hariç, buna ağır ceza gerektiren birçok suç da dahil, suçun bu tarihten önce işlenmiş olması durumunda denetimli serbestlikten yararlanacaklar. Yani davası henüz sonuçlanmadığı için bu haktan yararlanmayan, bu tarihten önce işlenen tüm suçları kapsayacak. Daha önce serbest bırakılanların yarısı kadar daha salıverilme bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com