Türkiye, Hizbullah’a tazminat ödeyecek! Haksız yere tutuklanmış

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Hizbullah üyesi Şakir Kaçmaz yeniden yargılandığı davada beraat etti ve 844 bin 832 TL tazminat kazandı.

KRONOS 04 Ekim 2024 GÜNDEM

Yargıtay tarafından müebbet hapis cezası onanan ve daha sonra yeniden yargılama sonucu beraat eden Hizbullah terör örgütü üyesi Şakir Kaçmaz, haksız yere tutuklandığı gerekçesiyle açtığı davada 844 bin 832 lira tazminat kazandı.

Beraat kararının kesinleşmesinin ardından Hazine aleyhine tazminat davası açan Kaçmaz, gözaltına alındığı tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu.

Mahkeme, Kaçmaz’a toplamda 844 bin 832 lira ödenmesine hükmetti. Ancak istinaf mahkemesi, tazminat miktarını fazla bularak kararı bozdu.

300’DEN FAZLA HİZBULLAHÇI YARGILANIYOR

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, yeniden yargılama süreçleriyle infazları durdurularak serbest bırakılan 300’den fazla Hizbullahçının davaları hâlâ devam ediyor. Bu kişilere beraat verilmesi durumunda, kamu hazinesinin milyonlarca lira tazminat ödemek zorunda kalınabileceği belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

15 Şubat 2000 tarihinde Van’da Hizbullah terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda, özel harekât polisleri Naci Akçay, Mehmet Ünver, Mehmet Vahit Uslu, Mustafa Kemal Açıkgöz ve Harun Karabulut hayatını kaybetti. Çatışmalarda 5 örgüt üyesi etkisiz hale getirilirken, ele geçirilen belgeler doğrultusunda terör örgütünün askeri kanat yapılanmasına yönelik operasyonlarda 11 Hizbullah üyesi yakalandı. Bu kişiler hakkında Van Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Yakalanan tetikçiler, savcı huzurunda suçlarını itiraf ederek gerçekleştirdikleri eylemleri ayrıntılı bir şekilde anlattılar ve birbirleri aleyhine ifadelerde bulundular. Yargılama sonucunda, aralarında Şakir Kaçmaz’ın da bulunduğu 11 Hizbullah üyesi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve bu karar Yargıtay tarafından onandı.

2019 yılında “adil yargılanmadıkları” gerekçesiyle yeniden yargılama talebinde bulunan hükümlüler, infazları durdurularak tahliye edildi ve delil yetersizliğinden beraat ettiler. Mahkeme, önceki yargılama sürecinde görev alan bazı hakim ve savcıların FETÖ’den ihraç edildiğine dikkat çekti.

TAZMİNAT KAZANDI

Beraat eden Şakir Kaçmaz, haksız tutukluluk nedeniyle Hazine aleyhine tazminat davası açtı ve mahkeme tarafından 844 bin 832 lira maddi ve manevi tazminata hak kazandı. Ancak istinaf mahkemesi, tazminat miktarının fazla olduğu gerekçesiyle kararı bozarak yeniden hesaplama yapılmasını istedi.

Aynı davada beraat eden Cömert Yorgun da Hazine aleyhine 4 milyon liralık tazminat talebinde bulunmuş ve mahkeme tarafından 431 bin 382 lira tazminata hak kazanmıştı.

Hizbullah’ın siyasi kolu olarak lanse edilen Hüda-Par’ın AKP ile yakınlaşmasının ardından birçok tahliye haberi gelmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com