Türkiye yıllar sonra ilk 500’de: Listede hangi ülkenin kaç üniversitesi var?

Dünya genelinde üniversiteler arasındaki rekabet giderek artıyor. Türkiye yıllar sonra listeye girebildi. QS World University Rankings’in 2024 raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri lider konumda ve ilk 100'de 27 üniversiteye sahip.

KRONOS 01 Ekim 2023 DÜNYA

Günümüzde üniversite seçimi, birçok öğrenci ve akademisyen için büyük dikkatler gerektiren önemli bir süreç haline geldi. Eğitim kalitesi, akademik atmosfer ve gelecekteki kariyer olanakları göz önünde bulundurularak yapılan bu seçim, büyük bir rekabete dönüşmüş durumda.

Üniversitelerde yaşanan liyakatsiz atamalar ve eğitim kalitesinin azalması Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında daha da düşmesine neden oldu. Akademik özgürlüğün dünyada en kötü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de durum böyle olunca birçok öğrenci ve akademisyen, eğitimlerine yurt dışında devam etmek istiyor.

Peki Türkiye’nin en iyi üniversite kaçıncı sırada? Hangi ülkenin ilk 100’de kaç üniversitesi var? Türkiye en son ne zaman listeye girmişti?

ABD’NİN ÜNİVERSİTE HAKİMİYETİ

Dünyanın en itibarlı üniversite derecelendirme kuruluşları arasında yer alan QS World University Rankings’in 2024 raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünya genelindeki en prestijli üniversitelere sahip. İlk 100 üniversite içinde 27 Amerikan üniversitesi yer alıyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT) en iyi üniversite olarak sıralandı. Listenin ilk 10 basamağında 4 Amerikan üniversitesi kendisine yer buldu. Ayrıca, ilk 600 üniversitenin 190’ı ABD’de bulunuyor.

İLK 100’DE 24 ÜLKE VAR

QS World University Rankings’in 2024 verilerine göre, ilk 100 üniversite sıralamasında 24 farklı ülkeden üniversiteler bulunuyor. İlk sırada ABD gelirken ikinci sırada 17 üniversite ile İngiltere geliyor. İngiltere ilk üçte 2; ilk onda 4 üniversite bulunduruyor. Üçüncü sırada 9 üniversite ile Avustralya yer alırken dördüncülüğü 5 üniversite ile Güney Kore, Hong Kong ve Çin paylaşıyor.

Japonya, Almanya ve Fransa ise 4 üniversite ile yedinciliği paylaşıyor. Ardından gelen ülkeler ve üniversite sayıları şöyle: İsviçre ve Kanada 3 üniversite; İsveç, Singapur ve Hollanda 2 üniversite; Tayvan, Rusya, Yeni Zelanda, Meksika, Malezya, İrlanda, Brezilya, Belçika ve Arjantin 1 üniversite.

UZAK DOĞU DİKKAT ÇEKİYOR

Sıralamada İngilizce konuşulan ülkeler ilk sıralarda yer alırken, listenin tamamında uzak doğu ülkelerinin yoğunluğu dikkat çekiyor. Mesela dördüncü sırada yer alan üniversitelerin hepsi uzak doğu ülkeleri ve beşer tane üniversitelerini listeye sokabilmişler. Ayrıca Japonya yedinci sırada yer alıyor.

TÜRKİYE 2016’DAN BERİ İLK 200’E GİREMİYOR

Türkiye’de her yerde üniversiteler açılmaya devam ediyor. Artık şehir içerisinde bir binanın üniversite olması normale dönmeye başladı. Durum böyle olunca üniversite mezunu sayısında önemli bir artış oldu. Fakat kalifiyesiz yetişen bu mezunlar iş bulmakta zorlanıyor.

Türkiye üniversite sıralamasında en son 2015 yılında 4 üniversitesini ilk 200’e sokabilmişti. Fakat 2016’dan beri Türkiye, ilk defa 400’e üniversite sokabildi. Türkiye sıralamaya 336. sıradan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile girebildi. Ayrıca Türkiye ilk 600’a 6 üniversite sokabildi.

Türkiye’nin en iyi üniversitesi olarak seçilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünya sıralamasında 336. sırada yer aldı. İkinci sırada gelen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 404. sırada yer aldı. Diğer üniversiteler ise şöyle: Koç Üniversitesi 431; Bilkent Üniversitesi 502; Boğaziçi Üniversitesi 514; Sabancı 526.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com