Üç gün süren İzmir yangınına “AFAD katılmadı” iddiası

AFAD, İzmir’den 600 gönüllüsünün bulunduğu Whatsapp grubuna "Görevlendirmemiz yok" mesajı atmış.

KRONOS 22 Ağustos 2024 GÜNDEM

Gazeteci Kazım Kızıl, 13 Ağustos’ta başlayan ve ancak 3 gün sonra kontrol altına alınabilen İzmir’deki orman yangınını söndürme çalışmalarına İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD’ın katılmadığını belirtti.

AFAD’ın İzmir’den 600 gönüllüsünün bulunduğu Whatsapp grubundaki bir yöneticinin yangının yerleşim yerlerine de sıçradığı 14 Ağustos’ta “Yangınla ilgili şu an bir görevlendirmemiz yok” dediğine dikkat çeken Kazım Kızıl şunları dedi:

“Bu ekran görüntüsü AFAD’ın kurduğu ve gönüllüleriyle iletişimi sağladığı bir Whatsapp grubundan alındı. Mesajın gönderildiği tarih ve saat oldukça dikkat çekici: Cuma, saat 14.28… Yani yangının yerleşim yerlerine sıçradığı, insanların yardıma ve desteğe en çok ihtiyaç duyduğu saatler. AFAD hem teorik hem de pratik eğitimlere tabii tuttuğu kendi gönüllülerine şu duyuruyu yapıyor mesajında: ‘Değerli gönüllülerimiz yangınla ilgili şu an bir görevlendirmemiz yok. İhtiyaç halinde buradan paylaşım yapılacaktır. Başka bilgi ve paylaşımlara itibar etmeyiniz.’

AFAD’ın bu mesajı gönderdiği saatlerde onlarca kurye yangın söndürme personeline, arama-kurtarma ekiplerine ve güvenlik güçlerine su, ayran, yemek, maske gibi acil ihtiyaçları dağıtıyordu. Yani sadece yangının en ön safında değil, geri hizmette de oldukça büyük personel sıkıntıları mevcuttu. Bu şartlar altında AFAD’ın zaten bu günler için eğittiği, iletişim halinde olduğu ve ‘Sahaya çıkıyoruz’ dediğinde hazır bir şekilde bekleyen yüzlerce gönüllüsüne neden herhangi bir görevlendirme vermedi?

Akıllara takılabilecek bir detayı ben de irdeledim: Belki olayın büyüklüğünü o saatlerde idrak edememiş, sonradan bir duyuru daha yapılmıştır diye. Ancak ne yazık ki bu da gerçekleşmemiş. İkinci görselde sadece yöneticilerin mesaj gönderebildiği Whatsapp grubunda sonraki günlerde de hiçbir duyuru yapılmamış.

Bu arada bu, AFAD’ın kurduğu gruplardan sadece biri. Bu grupta yaklaşık 600 kişi var ve tahmin edeceğiniz üzere tamamı İzmir’deki gönüllülerden oluşuyor. AFAD’ın kurduğu diğer gruplarda da herhangi bir duyuru yapılmadığını belirtmem gerek.

Ben de haber yapmak üzere yangını sahada takip edenlerden biriyim. Benim gözlemim de mesajı destekliyor: Sahada AFAD yelekli hiçbir gönüllüyü görmedim. AFAD’a dair tek gördüğüm farklı zaman ve yerlerde iki tane araç oldu sadece.


Bu mesajı gördükten sonra mesajı gönderen AFAD yöneticisi ile konuşmak istedim. Ancak kendisi memur olduğunu ve sorularımı cevaplayamayacağını söyledi. Bunun üzerine İzmir AFAD Müdürlüğü’nü aradım. Konuştuğum kişi sorularıma cevap verebilecek tüm müdürlerin toplantıda olduğunu, toplantının en fazla 1,5-2 saat süreceğini, toplantı bitiminde beni arayacaklarını söyledi. Saat 13.30 civarında yaptığım bu görüşmenin üzerinden 8 saat geçmesine rağmen kimse aramadı.”

AFAD’A ÜÇ SORU

Gazeteci Kazım Kızıl, AFAD yetkililerine şu soruları yöneltti:

– Daha önce bir çok yangında, deprem ve sel gibi afetlerde gördüğümüz gönüllülerin görevlendirme kriterleri nelerdir?

– Onlarca ev ve iş yerinin boşaltıldığı, birçoğunun küle döndüğü bir yangın gönüllülerin görevlendirilmesi için yeterli kriteri sağlamıyor mu?

– Yüzlerce gönüllü sahaya çıkmak için talimat beklerken AFAD İzmir yangınında neden gönüllülerini görevlendirmedi?

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com