Venezuela’da havalimanında 3 ton kokain yakalandı: Aktarma uçağı Türk şirkete ait

Venezuela'da yapılan uyuşturucu operasyonunda Türkiye'yle ilgili dikkat çeken iddialar var. Kokainin varış noktasının Türkiye olduğu öne sürüldü.

KRONOS 04 Eylül 2024 GÜNDEM

Venezuelalı yetkililer başkent Caracas yakınlarındaki Simón Bolívar Uluslararası Havalimanı’nda 3 ton kokain ele geçirildiğini açıkladı.

Güvenlik güçleri, 24 Ağustos’ta düzenlenen operasyonu “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi.

Ultimas Noticias adlı haber sitesinin aktardığına göre, kokain Rusya üzerinden Afganistan’a gönderilecekti.

Eski diplomat İmdat Öner’in de X hesabından paylaştığı üzere uyuşturucular Rusya’ya indikten sonra Türk Hava Yolları (THY) iştiraki olan Turkish Cargo’ya ait bir kargo uçağıyla Afganistan’a götürülecekti.

Venezuela güvenlik güçleri şu ana kadar 13 kişiyi tutukladı. Venezuela basını sevkiyatta kullanılacak Café El Faraón C.A. adlı şirketin sahibinin Kolombiya’ya kaçtığını yazdı.

AFGANİSTAN’IN BOŞLUĞU YENİ UYUŞTURUCU TÜRLERİ VE ROTALARLA DOLACAK

Varış noktası olarak Afganistan’ın seçilmesi dikkat çekici. Afganistan, geleneksel olarak afyon üretimi ve ticaretinin merkezi olarak biliniyor. Yani uyuşturucu Afganistan’a gelmez, genelde oradan başka yerlere gider. Insight Crime’a göre, ilk kez Latin Amerika’dan Afganistan’a planlanan bir kokain sevkiyatı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Afganistan’daki afyon üretimi son bir yılda yüzde 95 azaldı. Bu azalma, ülkenin uyuşturucu ticaretindeki rolünün değişmesine neden oldu. Uzmanlar, boşluğun yeni uyuşturucu türleri ve rotalarla doldurulabileceği görüşünde.

Havalimanları ise hâlâ uyuşturucu kaçakçılığı için cazibe noktası.

“ALTERNATİF ROTALAR ARASINDA TÜRKİYE DE VAR”

Insight Crime internet sitesine göre, alternatif rotalar arasında Türkiye de var.

2018’de Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, Lübnan, Türkiye ve Avrupa’ya uyuşturucu gönderen uluslararası bir çetenin çökertildiğini açıkladı.

Tutuklanan 18 kişi arasında Havalimanı Özel Anti-Uyuşturucu Birimi’ne bağlı bir asker de vardı.

“TÜRKİYE UYUŞTURUCU TİCARETİNDE ÜS HALİNE GELDİ”

Dialogo-Americas sitesindeki habere göre, Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu ticaretindeki rolü son dönemde önemli ölçüde arttı. Haziran ayında Türk yetkilileri Ekvador’dan gelen 373 kilogram kokain ele geçirdi.

Bundan iki ay önce, Nisan ayında, Türk polisi üç ilde 608 kg kokain yakaladı. 2021’deyse Türk güvenlik güçleri ülke tarihinin en büyük operasyonunu gerçekleştirdi. Polis bu operasyonda Ekvador’dan gelen 1.300 kg kokaini ele geçirdi.

Uzmanlara göre, bu yakalamalar Türkiye’nin Latin Amerika’dan gelen uluslararası uyuşturucu ticaretinde üs haline geldiğini gösteriyor.

Ancak kokain, Türk suç şebekelerinin tek ilgi alanı değil. Mart 2023’te Guatemala yetkilileri, İzabal bölgesindeki Puerto Barrios Demiryolu Terminali’nde Türk bayraklı bir gemide fentanil içeren 480 varil kimyasal madde ele geçirdi.

Türkiye’den yola çıkan ve Fransa ile Kolombiya üzerinden Guatemala’ya giden bu konteynerler, Türk suç gruplarının Latin Amerika’daki artan etkisini gösteriyor.

George Mason Üniversitesi’nden Profesör Mahmut Cengiz’e göre, Türk şirketlerinin Latin Amerika’daki liman yatırımları, özellikle Ekvador’daki Puerto Bolivar ve Peru’daki Paita limanlarındaki operasyonlar, kokain sevkiyatlarındaki artışla doğrudan bağlantılı.

Ayrıca, Türk suç örgütlerinin Latin Amerika’da sadece kokain taşımacılığında değil, aynı zamanda fentanil ve kimyasal uzmanların bölgeye ithalatında da artan bir rol oynadığı belirtiliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com