Yaşar Güler açıkladı: İşte Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartları

Milli Savunma Bakanı Güler, Esad'ın normalleşme için şart koştuğu Türkiye'nin Suriye topraklarından tamamen çekilmesi konusunda konuştu. Güler'in açıklamasına göre işte Türkiye'nin çekilme şartları...

KRONOS 12 Ağustos 2024 GÜNDEM

ARŞİV

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yapılması beklenen görüşme, Şam tarafından kabul görmüş değil. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yaptığı açıklama da ikili arasında bir görüşmenin yakın zamanda gerçekleşmeyeceği yönünde. Güler, uygun koşulların oluşması halinde Türkiye ile Suriye’nin ilişkilerin normalleştirilmesi çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde bir araya gelinebileceğini söyledi. Bu kapsamda yanıtı merak edilen en kritik soru ise Şam tarafından görüşme şartı olarak sunulan Türkiye’nin tamamen Suriye topraklarından çekilmesi meselesi.

Güler bu konuda, “Türkiye Suriye’den çekilme koordinasyonunu yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir” ifadelerini kullandı.

MOSKOVA’DA HEYETLER TOPLANTISI OLABİLİR

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan Yaşar Güler, Suriye ile daha önce Moskova’da olduğu gibi mutabık kalınacak yerlerde toplantılar yapılabileceğini söyledi. Güler, bu toplantıların bakanları da içeren görüşmeler şeklinde olabileceği yorumunu yaptı.

Güler ayrıca, “Türkiye Suriye’den çekilme koordinasyonunu yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşebilir” yorumunu yaptı.

Erdoğan, şunları söylemişti:

“Özellikle Sayın Esed’e ‘Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım’ çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.”

Suriye Devlet Başkanı Esad ise, “Birçok kez söylediğimiz gibi ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz” demiş, Erdoğan ile “Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesinin gündeme gelmesi halinde görüşeceğini” belirtmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com