AP’de ‘aşırı sağ’ depremi: Erken seçim, istifa kararları…

Avrupa Parlamentosu'nda kara gece. Fransa, Almanya ve İtalya gibi birçok ülkede aşırı sağ sandıktan zaferle çıktı. Fransa erken seçim kararı aldı, Belçika Başbakanı istifa etti.

KRONOS 10 Haziran 2024 DÜNYA

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri kıtayı sarstı. Birçok büyük ülkede aşırı sağın kazanması üzerine Fransa erken seçim kararı aldı, Belçika Başbakanı istifa etti.

Avrupa Birliği (AB( üyesi 27 ülkede, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu için 6-9 Haziran tarihleri arasında seçimler düzenlendi. 373 milyon seçmen 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçmek için oy kullandı. Sonuçlara göre Avrupa’da aşırı sağın yükselişi en çok dikkat çeken unsur oldu.

İlk sonuçlara göre merkez-sağdaki Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) en büyük grup olarak kalması, merkez-soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) ikinciliği koruması bekleniyor.

Kamuoyu yoklamaları, radikal sağ partilerin tarihi kazanımlar elde edeceğini öngörüyordu.

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre böyle bir sonuç, AB’nin demokratik yollarla iş başına gelen vekiller tarafından yönetilen tek kurumundaki güç dengesini değiştirme ve aşırı sağcı güçlere AB politikaları üzerinde her zamankinden daha fazla nüfuz sağlamasına neden olacak. Bununla beraber, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de dahil olmak üzere Brüksel’deki Avrupa kurumlarının başına kimin geçeceği de bu seçimlerle beraber belli olacak.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON ERKEN SEÇİM KARARI ALDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişiyle bozguna uğradı ve Ulusal Meclis’i feshettiğini, ülkede erken seçimlere gidileceğini açıkladı.

ALMANYA’YA AŞIRI SAĞCI AFd DAMGA VURDU

BBC Türkçe’ye göre Almanya’da da en çarpıcı sonuç aşırı sağın aldığı destek oldu.

Sandık çıkış anketlerine göre muhafazakar CDU/CSU, 2019 seçimlerine yakın oy alarak yüzde 30 ile birinci parti oldu.

Bu ülkede en büyük merak unsuru, radikal sağdaki AfD’nin performansıydı.

AfD oy oranını 5 yıl öncesine göre yüzde 5 civarı artırarak yüzde 16’ya yükseldi.

Seçim öncesi Nazileri aklayan söylemleri nedeniyle AfD, Avrupa Parlamentosu’ndaki aşırı sağcı grup ID’den atılmıştı. Şimdilik grup dışı kalan partinin parlamentoda 17 milletvekiliyle temsil edilmesi bekleniyor.

Başbakan Olaf Scholz’un partisi SPD ise rekor seviyede düşük oyla yüzde 14’te kaldı ve üçüncü parti oldu.

Koalisyon hükümetindeki üç parti de destek kaybederken en büyük düşüşü Yeşiller yaşadı. Yeşiller’in 2019’da yüzde 20,5 olan desteği bu seçimlerde yüzde 12 seviyesine indi.

Gelecek sene genel seçimlerin yapılacağı Almanya’da bu sonuçların hükümeti zora sokacağı belirtiliyor.

BELÇİKA BAŞBAKANI İSTİFA ETTİ

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, pazar günü Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası geç saatlerde düzenlenen bir mitingde, destekçilerine istifa edeceğini duyurdu.

Bölünmeyi savunan Flaman milliyetçisi partiler seçimden zaferle çıktı.

Kamuoyu yoklamalarının aksine ülkede aşırı sağ en büyük parti olmadı.

Flaman milliyetçisi muhafazakar sağ Yeni Flaman İttifakı, seçimden birinci çıktı.

İkinci sırayı aşırı sağcı Flaman Çıkarı Partisi elde etti.

Mensubu olduğu merkez sağ tandanslı Flaman Liberaller ve Demokratlar’ın (Open VLD) oy sayısının AP seçimlerinde büyük oranda düşmesi sebebiyle görevinden ayrılacağını belirten De Croo, “Bizim için çok zor bir akşamdı, kaybettik” ifadelerini kullandı.

İSPANYA’DA MUHAFAZAKALARLAR ÖNDE

RTVE ve Forta tarafından yapılan çıkış anketine göre, muhafazakar tandanslı Partido Popular (PP) İspanya’daki seçimleri az farkla kazandı.

Oyların %32,4’ünü alan PP, şu anda 13 olan milletvekili sayısını yükseltecek ve 21 ila 23 arasında vekil sahibi olacak.

Ancak Başbakan Pedro Sánchez ve sosyalistler, bugün sahip oldukları 21 milletvekiline paralel olarak %30,2 oy ve 20 ila 22 milletvekili ile yerlerini koruyorlar. Aşırı sağcı Vox partisi temsiliyetini şu anda dört milletvekilinden 6 ila 7 milletvekiline çıkaracak.

Ülkedeki en büyük sürpriz, sosyal medya fenomeni Alvise Pérez tarafından bu yıl kurulan ve kendisini düzen karşıtı olarak tanımlayan ancak analistlerin aşırı sağ popülist olarak nitelendirdiği Se Acabó La Fiesta (“Parti Bitti”) partisinin ani patlaması oldu. Aynı ankete göre Se Acabó La Fiesta, Avrupa Parlamentosu’na 2 ila 3 milletvekiliyle girecek.

Hırvatistan’daki sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağ Vatan Hareketi ve yeşil-sol çizgideki “Yeşiller” hareketi, ilk kez Avrupa Parlamentosu’na girecek ve iki parti de meclise birer milletvekili sokacak.

AŞIRI SAĞ GRUP KURABİLİR

Sonuçlara göre, Hristiyan demokratların çatı partisi EPP (Avrupa Halk Partisi) 186 sandalye ile AP’de en büyük siyasi grup olmaya devam ediyor.

Onu yine, 133 milletvekili ile Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve 82 ile Liberal partileri birleştiren Avrupa’yı Yenile (RE) ittifakı izliyor.

Aşırı sağcı partilerden ECR 70 ve ID 60 sandalye ile ilk 5’te yer alırken Yeşiller 53, Sol 36 sandalye kazanmış görünüyor.

Çoğunlukla aşırı sağ eğilimli partilerden 100 milletvekilinin bağımsız üye olarak parlamentoya girdiği görülüyor. Bu milletvekillerinin AP’de yeni bir siyasi grup kurması da muhtemel.

Bu seçimde ilk kez AP seçimlerinde 705 yerine 720 milletvekili seçiliyor. Nüfuslarına göre en çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla 96 ile Almanya, 81 ile Fransa, 76 ile İtalya, 61 ile İspanya, 53 ile Polonya’dan oluşuyor.

İlk genel kurul 16 Temmuz’da toplanacak
Resmi sonuçların 10 Haziran’da açıklanmasıyla AP’ye girebilen ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.

İlk genel kurul 16 Temmuz’da toplanacak, böylece yeni yasama dönemi başlamış olacak.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com