Arnavutluk, Bektaşiler için devlet kuruyor: Alkol ve kıyafet serbest olacak

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adıyla yeni bir oluşum kuracaklarını açıkladı. Vatikan benzeri devlette alkol yasağı olmayacak, kadınlar istedikleri gibi giyinecek, yaşam tarzı kuralı olmayacak.

KRONOS 22 Eylül 2024 DÜNYA

Arnavutluk kendi ‘Vatikan’ benzeri yeni bir devlet kurmayı planlıyor. Ancak bu devlet, İslami olacak. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” adıyla yeni bir oluşum kuracaklarını açıkladı. Rama, bu yapının dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla oluşturulacağını belirtti.

“Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti”, Vatikan Şehri’nin sadece dörtte biri büyüklüğünde, dünyanın en küçük devleti olacak. On hektarlık bu toprak parçasının kendi yönetimi, pasaportları ve sınırları olacak.

Euronews Türkçe’nin haberine göre dini hoşgörü anlayışı üzerine kurulacak olan yeni devlette alkol yasağı olmayacak, kadınların istedikleri gibi giyinmelerine izin verilecek ve Bektaşi Tarikatı’nın hoşgörülü uygulamalarını yansıtacak şekilde, hiçbir yaşam tarzı kuralı koymayacak. Rama, yeni devletin amacının “Arnavutluk’un gurur duyduğu İslam’ın hoşgörülü bir versiyonunu” teşvik etmek olduğunu söyledi. Rama, New York Times’a verdiği demeçte “Asla hafife almamamız gereken dini hoşgörü hazinesine sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bektaşilerin tarihi 13. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile tekke ve zaviyelerin yasaklanmasının ardından tarikatın merkezi Tiran’a taşınmıştı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük ölçüde Balkanlar’ın Hıristiyan bölgelerinden devşirilen seçkin askerleri olan Yeniçeriler tarafından benimsenmiş olan bu Sufi inancı, müritlerini geleneksel İslami kurallara uymaya zorlamamasıyla biliniyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com