Doları çuvallarla götürdüler

Amerikan finans devi CITI, TL’de carry trade pozisyonunu kapattı. Nisanda 100 milyon dolar getirip yıllık yüzde 50 faiz mukabilinde 90 günlük vadede değerlendirdiğini kabul edelim. 3 milyar 350 milyon TL olarak getirdiği paranın üç aylık nominal getirisi yüzde 12,50. Herkes tatilde iken, parasını dövize çeviren CITI’nin 100 milyon doları 115 milyon dolara çıktı. Üç ayda 15 milyon dolar garantili kazanç.

TURHAN BOZKURT 22 Haziran 2024 HABER ANALİZ

Barclays’in 19 Haziran 2024 tarihli raporu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’ye dolar yağıyor.” sözlerinin arkasındaki sinsi dolar planını ifşa etti.

Dışarıya yüksek faiz ve sabit kur garantisi verildi. Böyle devalüasyon ileri bir tarihe tehir ettirildi.

Barclays yaz aylarında doların biraz değer kazanmasına göz yumulmasını, aksi hâlde cari açığa bağlı kur şokunun kaçınılmaz olduğuna işaret etti.

Başka bir ifade ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bıyıklı-bıyıksız yabancıya verdiği kur garantili carry trade için yaz aylarında bavulları toplama vaktinin geldiği anlaşılıyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Carry trade, düşük faizli bir para biriminde borçlanıp, yüksek faizli bir para birimine yatırım yapma stratejisidir. 2001 Krizi’nde görüldü ki böyle bir vurguna kapı aralamak çok risklidir.


 

Yüksek faize gelen dövizin kısa vadede rahatlatıcı, uzun vadede yıkıcı bir tesir kuvveti vardır. Barclays, TCMB’nin gevşeme döngüsünün kasım ve aralık aylarında başlayabileceğini belirterek, TL’de uzun vadeli düşününlere erken ikaz sinyali gönderdi.

Nitekim geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İş dönüp dolaşıp faize dayanıyor. Yılın 2’nci yarısında faiz konusunda atacağımız adımlarla enflasyonda olumlu bir noktaya geleceğiz.” demişti.

Erdoğan, TCMB’ye şimdiden hazırlık yapın imasında bulundu bile.

YABANCILAR DOLARLARI MİSLİ İLE TOPLAYIP GİDİYOR

Kurban Bayramı süresince kamu bankaları yurt dışında döviz sattı ve bahse konu satışlar dolar kurunun yükselmesine sebep oldu.

Bayram öncesi dolar 32,35 TL iken, bayram sırasında 32,87 TL’ye kadar tırmandı. Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu bu dönemde kamu bankalarının döviz satışı, döviz kurunda dalgalandırdı.

Aynı dönemde Amerikan finans devi CITI, TL’de carry trade pozisyonunu kapattı. Nisan başında 100 milyon dolar getirip yıllık yüzde 50 faiz mukabilinde 90 günlük vadede değerlendirdiğini kabul edelim.

3 milyar 350 milyon Türk Lirası (TL) olarak getirdiği paranın üç aylık nominal getirisi yüzde 12,50. 3 milyar 763 milyon TL’yi Kurban Bayramı’nda herkes tatilde iken, dövize çeviren CITI’nin 100 milyon doları 115 milyon dolara çıktı.

Üç ayda 15 milyon dolar garantili kazanç. 1 milyar dolar getirmişse, 115 milyon doları çuvalla götürdü. Böyle bir kazanç dünyanın hiçbir ülkesinde yok.

Piyasada “bıyıklı yabancı” olarak tabir edilen yerli yatırımcılar ve yandaş zenginler tarafından yapılan vur-kaç operasyonlarından başka bir karşılığı yok. CITI’nin ve diğer yatırım bankalarının getirdiği paranın ekseriyeti bıyıklı yabancılara ait.

Hâl böyle iken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek alınan her nefesten vergi almak istiyor. Bir tarafta milyarlarca dolar finansal oyunlarla hortumlanırken, altta kalanın canı çıksın vergilerine her gün bir yenisi ilave ediliyor.

Yakında garsonun bahşiş kutusuna bile dadanacaklar.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com