‘Eksi 1,75 fizik netiyle üniversite kazandım’ diyen hocaya yalanlama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), YKS'de eksi 1,75 fizik netiyle üniversitede fizik bölümünü kazandığını söyleyen Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara'nın manipülasyon yaptığını açıkladı.

KRONOS 13 Ağustos 2024 GÜNDEM

Sosyal medyada çektiği akademik videolarıyla tanınan Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, sınavlardaki çarpıklığa dikkat çekmek istediğini öne sürerek sınava girdiğini söylemiş ve bugün açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre eksi 1,75 fizik sorusu neti ile fizik bölümüne yerleştiğini duyurmuştu. Bu paylaşımın sosyal medyada ses getirmesi sonrası Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı.

EKSİ NETLE PUAN HESAPLANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Bu tablonun manipülasyon olduğunu duyuran DMM, eksi netle puan hesaplanmasının mümkün olmadığını belirterek şahsın sınavdaki netlerini açıkladı. Özkara’nın , AYT matematik ve fen bilimlerinden 5.50 neti, TYT Türkçe ve sosyal bilimlerden 35.25 neti, AYT Türk dili ve edebiyatı, tarih ve coğrafyadan 15 neti; toplamda 55.75 neti olduğu ortaya çıktı.

DMM tarafından yapılan açıklama şöyle:

“YETERLİ SAYISAL PUANA SAHİP”
“Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, “Bir öğretim üyesi, YKS sınavında eksi 1.75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşti” iddiası manipülasyondur. Üniversite adaylarının eksi 1.75 netle üniversiteye yerleşmesi ve eksi netle herhangi bir adayın puanının hesaplanması mümkün değildir. Bahse konu adayın, AYT matematik ve fen bilimlerinden 5.50 neti, TYT Türkçe ve sosyal bilimlerden 35.25 neti, AYT Türk dili ve edebiyatı, tarih ve coğrafyadan 15 neti; toplamda 55.75 neti vardır. Adayın puanı hesaplanırken TYT’nin yüzde 40’ı AYT’nin ise yüzde 60’ı alınarak hesaplanmaktadır. Aday yerleşebilmek için hem TYT hem de AYT puanından istifade etmektedir. Aday söz konusu fizik programına yerleşmesi için yeterli sayısal puana sahip olup, Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik programına 233,72123 sayısal puanı ile yerleştiği görülmektedir. ”


Sosyal medya hesabı X’teki “Akademiklink” hesabı üzerinden yanıt veren Özkara yanlış anlaşılma olduğunu söyleyerek şunları belirtti:

ÖZKARA KENDİNİ SAVUNDU
Bu noktada bizim de açıklama yapmamız gerektiği aşikar elbette. Öncelikle sadece eksi netle üniversite kazandığımın düşünülmesi aslında pek makul değil ama anlıyorum sosyal medyanın böyle de bir yönü var. Kimi zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. Bu konuda belli ki bizim de bir eksiğimiz olmuş. Amacımız kamuoyunu yanıltmak değil elbette sadece iyileştirilmesine inandığımız hususları belirtmekten ibaret. Olayın yanlış anlaşılmaya yol açacağını düşündüğümüz an itibariyle bizler de sosyal medya hesaplarımızdan tüm netlerimizi yayınladık. Dediğim gibi yanlış anlaşılmalar elbette olacak kimi zaman istemeden bizler de hata yapacağız ama iyi niyetimiz baki.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com