‘Erdoğan da döneminin bittiğini biliyor, nasıl olacak sorusu ise boşlukta’

Birgün yazarı Yaşar Aydın: "Kendisi dâhil herkes döneminin bittiğini biliyor. Değişim kapıda ama nasıl olacak sorusu hâlâ boşlukta. İktidar blokunda rejimi değiştirmeden Erdoğan sonrasına dönük arayış sürüyor."

KRONOS 10 Haziran 2024 GÜNDEM

Birgün yazarı Yaşar Aydın, ülkenin her temel meselesinde kriz yaşandığını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve etrafını halen iktidar sahnesinde tutan şeyin muhalefetin basiretsizliği olduğuna dikkat çekti.

Aydın, “Polis ve yargı içinde üstü örtülemeyen çatışma, iktidar ortağının kapısına kadar uzandığı söylenen cinayetler, kayyum politikaları, yolsuzluk, mafyanın neredeyse iktidar ortağı olması… Liste uzayıp gidiyor. Ancak hâlâ o koltukta alternatifi yokmuş gibi oturan bir Erdoğan var” dedi.

“Bu absürt fotoğraf sadece Cumhur İttifakı’nın başarısı olarak değerlendirilemez” diyen Aydın, “Bunca yaşanandan sonra net olan başka bir gerçek var ki o da muhalefetin basiretsizliğidir. Muhalefetin iktidar bloku karşısında yaşadığı özgüven bunalımı o kadar ileri boyutta ki, son bir ay içinde başka bir ülkede yaşansa dört hükümet devirecek konular sonrası bile erken seçim sözü ağızlarından fısıltı şeklinde çıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘HER SORUN REJİM KRİZİNE DÖNÜŞÜYOR’

Erdoğan’ın çok zor durumda olduğuna vurgu yapan Aydın, şu tespitleri yaptı:

“Kendisi dâhil herkes döneminin bittiğini biliyor. Değişim kapıda ama nasıl olacak sorusu hâlâ boşlukta. İktidar blokunda rejimi değiştirmeden Erdoğan sonrasına dönük arayış sürüyor.

Her sorun rejim krizine dönüşüyor: Bir cinayet bile rejimin ana kolonlarda çatlağa yol açıyor. Mafya her işin içerisinde. Yargı ve emniyet rejim içi çatışma sahasına döndü.

Ekonomik kriz geniş halk kitlelerini vurdu. Bu koşullarda yurttaşın rızasını almak mümkün değil. Çare tepkiyi azaltmak için muhalefeti başka bir yolun olmadığına ikna etmek.

7 Haziran seçimleri sonrası temeli atılan Cumhur İttifakı için AKP-MHP birlikteliği artık yeterli değil. Toplumsal rıza niyeti varsa yeni partnerler bulması gerekiyor.

Cumhur İttifakı doğal sınırlarına geldi ve artık geriye doğru gidiyor. Bu hastalığın çaresi de yok. En azından muhalefetin büyümesinin durdurulması lazım. Bunun için yapay gündemler şart.

Bunun için ilk yapılması gereken şeylerden biri muhalefetin çizgilerini belirlemek, onu kendi ceza alanına yani iktidar alanına sokmamak.”

‘REJİM DEĞİŞMEDİKÇE…’

Özgür Özel ile Erdoğan’ın yarın yapacağı görüşmeye dikkat çeken Aydın, son olarak “Özel’in Erdoğan’a sunacağı sorunlar listesinin tek bir nedeni var: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen tek adam rejimi tüm bu kötülüklerin kaynağıdır. Bu değişmedikçe, değiştirilmedikçe muhalefet çok daha fazla başlıkta “ricacı” olmak durumunda kalacak. Ülkede gerçek anlamda değişim yaşanmasının anahtarı rejimin değişmesidir” yorumunu yaptı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com