‘Erdoğan’ın Hasan Nasrallah’ın adını anmamasının nedeni…’

Gazeteci Mehmet Yılmaz: "Dikkat çekici olan Erdoğan’ın açıklamasında Nasrallah’ın adını hiç anmamasıydı. Haniye’nin ailesini başsağlığı için arayan, “Rabb'im cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin” diye dua eden Erdoğan, Nasrallah’a niye bir rahmet dilemedi? Sorunun yanıtı biraz da Suriye iç savaşında gizli.

KRONOS 01 Ekim 2024 GÜNDEM

T24 yazarı Mehmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi lideri Haniye’nin ölümü sonrası ailesini arayıp başsağlığı dilediğini ve İsrail’e tepki gösterdiğini hatırlattı, ancak Hizbullah lideri Nasrallah’ın adını hiç anmadığına dikkat çekti.

“Haniye’nin ailesini başsağlığı için arayan, “Rabb’im cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin” diye dua eden Erdoğan, Nasrallah’a niye bir rahmet dilemedi?” diyen Yılmaz, “Sorunun yanıtı biraz da Suriye iç savaşında gizli” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “Erdoğan yönetimiyle, Lübnan Hizbullahı’nın arası özellikle Suriye iç savaşındaki tutum farklılığı nedeniyle zaten hiç iyi olmadı. Hizbullah, iç savaşın Suriye’yi zayıflatarak bölgedeki dengenin İsrail lehine daha da bozulacağından endişeliydi. Bizimkiler ise Şam’daki Emevi Camisi’nde namaz kılma peşinde! Nitekim Hizbullah haklı çıktı” yorumunu yaptı.

Mehmet Yılmaz’ın yazısı şöyle:

“BM toplantısı nedeniyle gittiği ABD’de de Hamas’ın “bir terör örgütü değil, topraklarını koruma gayreti içinde olan bir direniş örgütü” olduğunu söylemişti.

İsrail’in, Beyrut’ta Hizbullah lideri Nasrallah’ı öldürmesinin ardından da İsrail’e sert bir tepki gösterdi.

İslam dünyasını ve Birleşmiş Milletler’i, İsrail’e karşı harekete geçmeye çağırdı.

“İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü soykırım, işgal ve istila politikasının yeni hedefinde Lübnan ve Lübnan halkı vardır. İsrail’in vahşi saldırıları sonucunda son bir hafta içerisinde aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Lübnanlı katledilmiştir. Vicdan sahibi hiç kimse böyle bir katliamı kabul edemez, mazur ve meşru göremez” dedi.

Dikkat çekici olan Erdoğan’ın bu açıklamasında Nasrallah’ın adını hiç anmamasıydı.

Haniye’nin ailesini başsağlığı için arayan, “Rabb’im cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin” diye dua eden Erdoğan, Nasrallah’a niye bir rahmet dilemedi?

‘ERDOĞAN İLE LÜBNAN HİZBULLAHI’NIN ARASI HİÇ İYİ OLMADI’

Sorunun yanıtı biraz da Suriye iç savaşında gizli.

Erdoğan yönetimiyle, Lübnan Hizbullahı’nın arası özellikle Suriye iç savaşındaki tutum farklılığı nedeniyle zaten hiç iyi olmadı.

O tarihte Başbakan Yardımcısı olan Bekir Bozdağ, Hizbullah’ın Suriye iç savaşında Esad’ın yanında tavır almasını şöyle eleştirmişti:

“Çok açık, çok net buradan bir kez daha söylüyorum. Adını da Hizbullah’ın değiştirmesi lazım, hizbüşşeytan yapması lazım.” (26 Mayıs 2013)

Hizbullah, iç savaşın Suriye’yi zayıflatarak bölgedeki dengenin İsrail lehine daha da bozulacağından endişeliydi.

Bizimkiler ise Şam’daki Emevi Camisi’nde namaz kılma peşinde!

Nitekim Hizbullah haklı çıktı.

Irak ve Suriye, kendi iç dertleriyle “içine doğru çökmüş devletler” olmasaydı, İsrail, bugün Gazze’de de Lübnan’da da bu kadar rahat hareket edemezdi.

Suriye konusundaki siyasi tutum farkının daha derininde mezhepçilik de yatıyordu ancak bu hiçbir zaman telaffuz edilmedi.

Resmî açıklamalara bakılırsa Türkiye’nin, Esad’ın karşısında yer almasının nedeni kadın – çocuk demeden kendi vatandaşı olan masum sivilleri katletmesiydi.

Ancak aynı dönemde UCM’nin, Sudan iç savaşında 300 bin sivilin ölümü ve 2 milyon 700 bin kişinin göç ettirilmesinden sorumlu tuttuğu El Beşir’in tek dostu da Türkiye idi.

Erdoğan’ın, Nasrallah’ın adını anmadan İsrail’i kınamasının nedeni bu farklılıkta aranmalı.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com