Eski AİHM yargıcı Türmen: Türkiye, Avrupa Konseyi’nden ihraç edilirse…

Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen: "Eğer Türkiye, Avrupa Konseyi'nden ihraç edilirse, Batı ile olan tek ilişkisi NATO içindeki ilişkiden ibaret kalır. Bu da bir süre sonra sorgulanmaya başlanır."

KRONOS 21 Haziran 2024 GÜNDEM

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı, eski CHP Milletvekili ve emekli diplomat Rıza Türmen, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmaması nedeniyle Avrupa Konseyi’nde Türkiye aleyhinde yürütülen ihlal prosedürüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Rıza Türmen, “Eğer Türkiye, Avrupa Konseyi’nden ihraç edilirse, Batı ile olan tek ilişkisi NATO içindeki ilişkiden ibaret kalır. Bu da bir süre sonra sorgulanmaya başlanır” dedi.

Kısa Dalga’dan Berna Can’ın sorularını yanıtlayan Türmen, Türkiye’nin AİHM kararlarına uyması gerektiğini belirtti. Türmen, “Türkiye hukuk devleti olduğunu iddia ediyor ama AİHM kararlarına uymuyor. Bu kararlar uygulanmak zorunda. Türkiye taraf olduğu anlaşmaların hükümlerini yerine getirmeli. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluk devam edemez” diyen Türmen, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesi durumunda Batı ile olan değerler temelindeki bütün ilişkilerin sona ereceğini belirten Rıza Türmen, “Eğer Türkiye, Avrupa Konseyi’nden ihraç edilirse, Batı ile olan tek ilişkisi NATO içindeki ilişkiden ibaret kalır. Bu da bir süre sonra sorgulanmaya başlanır” yorumunda bulundu.


 

‘KAYYIM ATAMALARI MEŞRUİYET SORUNU YARATIYOR’

Kayyım atamalarına ilişkin de konuşan Türmen, şunları söyledi:

“Kayyım atamaları büyük bir meşruiyet sorunu yaratıyor. Halkın iradesini yok saymak demek. Asıl ‘normalleşmesi’ gereken iktidar. İktidar demokrasi yönünde adımlar atmalı ki muhalefet otoriter rejimi meşru kılmakla suçlanmasın. Bugün iktidarın demokrasi yönünde adımlar atması muhalefet bakımından değil, kendisi bakımından aslında önemli.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com