Gezi Parkı yine abluka altında: İsyanın 11. yılında da…

Gezi’nin 11. yıldönümünde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde eylem yapıyor

KRONOS 31 Mayıs 2024 GÜNDEM

Gezi Direnişi’nin 11. yıldönümünde, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve adalet talebimizden vazgeçmiyoruz: Karanlık gider, Gezi kalır” diyerek Taksim Dayanışması’nın yaptığı çağrı üzerine TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde toplanma başladı.

‘Kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza’ pankartının asıldığı şube binasının önünde bir araya gelen kitle, Gezi’de hayatını kaybedenlerin ve Gezi Davası’nda tutuklananların fotoğraflarını taşıdı. Eylemede DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Partili vekilleri Perihan Koca ve Çiçek Otlu, DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Cumartesi Anneleri, çeşitli sendikaların yöneticileri ve Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları yer aldı.

Fotoğraf: Arşiv

‘KARANLIK GİDER GEZİ KALIR’
‘Karanlık gider gezi kalır’ pankartının açıldığı eylemde ‘Her yer Taksim her yer direniş’, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atıldı. Gezi Direnişinde hayatını kaybedenlerin isimleri okunurken kitle “Burada” diye bağırdı

METRO SEFERLERİ DURDURULDU
Buluşma öncesinde, Metro İstanbul’un saat 15.00’ten itibaren ikinci bir duyuruya kadar Taksim ve Şişhane metro istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapatıldı. Bu kararın İstanbul Valiliği tarafından alındığı açıklandı.

Gezi Parkı da polis ve barikatlarla çevrildi.

GEZİ EYLEMLERİ
27 Mayıs 2013’te, Taksim yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilip yerine Topçu Kışlası inşa edilmesine karşı başlatılan mücadele, parktaki ağaçların kesilmesine karşı nöbet tutanların çadırlarının ateşe verilmesi ve protestoculara yönelik polis şiddetine karşı 31 Mayıs’ta Türkiye çapına yayıldı. Aradan 11 yıl geçti. Polisin orantısız müdahalesi sonucu sekiz kişinin öldüğü bu direnişe İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 79 ilden 2,5 milyon kişi katıldı. Gezi Direnişi, Türkiye’nin son yıllardaki en önemli toplumsal hareketlerinden birine dönüştü ve hafızalardaki yerini koruyor.


Demokratik haklar, ifade özgürlüğü, çevre koruma ve hükümetin otoriter eğilimlerine karşı bir tepki olarak okunan Gezi, sembolik anlamını ve toplumsal mücadelelerin sürekliliğini vurgulamak için her yıl anılırken, eylemler sırasında öldürülenlerin ailelerinin; parkı savunduğu için yıllarca cezaevinde tutulanların adalet mücadelesi de devam ediyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com