Gözler Meclis’te: ‘İkinci EYT’ ne zaman geliyor?

Bayram tatilinin ardından Meclis'te görüşülmesi beklenen 'İkinci Emeklilikte Yaşa Takılanlar' (EYT) düzenlemesi, milyonlarca vatandaş için büyük önem taşıyor. Bu düzenleme, esnaf, ev kadınları ve çalışan anneler için çeşitli iyileştirmeler içeriyor. İşte düzenlemenin detayları...

KRONOS 20 Haziran 2024 EKONOMİ

Bayram tatilinin ardından Meclis’te görüşülmesi beklenen ‘İkinci Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) düzenlemesi, milyonlarca vatandaş için büyük önem taşıyor. Bu düzenleme, esnaf, ev kadınları ve çalışan anneler için çeşitli iyileştirmeler içeriyor.

İşte düzenlemenin detayları:

BAĞKUR’LU ESNAFA EMEKLİLİK
Özellikle Bağ-Kur’lu küçük esnaf, EYT düzenlemesinin ardından prim gün sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı çalışanlarla eşitlenmesini bekliyor. Erken emeklilik için Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e inmesi gerekiyor. Düzenlemeyle Bağ-Kur’lu esnafların emeklilik için gerekli prim gün sayısının, SGK’lı çalışanlarınki gibi 9000 günden 7200 güne indirilmesi hedefleniyor. Böylelikle esnafın 5 yıl erken emekli olması sağlanacak.

EMEKLİLİK YAŞI ÇOCUK SAYISINA GÖRE DEĞİŞECEK
Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre de esnetilmesi gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payının kadınlarda da çocuk sayısına göre uygulanması söz konusu olacak.


EV KADINLARINA SİGORTA PRİM DESTEĞİ
Ev kadınları da isteğe bağlı emeklilik de devlet desteğinin verilmesini bekliyor. O düzenlemeyle de isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL, bunun 2 bin 133 TL’si ev kadınlarına destek olarak verilecek.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com