‘Hakan Fidan, İsrail’in en büyük destekçisi Azerbaycan’dan niye söz etmiyor?’

T24 yazarı Mehmet Yılmaz: "Erdoğan, Gazze’deki direnişi Anadolu’nun savunulması olarak tanımlıyor, Dışişleri Bakanı “Ortadoğu’da savaşa taraf olursanız o ateş gelir sizi bulur” diyor... İsrail’in bölgedeki en önemli destekçisi Azerbaycan’dan hiç söz etmemenin anlamı nedir?"

KRONOS 27 Haziran 2024 GÜNDEM

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Ortadoğu’da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur. Biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur” sözlerine dikkat çeken T24 yazarı Mehmet Yılmaz, “Erdoğan, Gazze’deki direnişi Anadolu’nun savunulması olarak tanımlıyor. Hangisi Türkiye’nin Ortadoğu politikası? Henüz ‘bataklık’ demiyor ama ‘bulaşır’ diye yola çıkmış ki bu da Siyasal İslamcı retorik için önemli bir aşama sayılmalı. Bakalım Erdoğan ve Davutoğlu, Fidan’ın bu sözlerini nasıl karşılayacak?” sorusunu yöneltti.

“Türkiye’nin, ‘Araplar arasındaki meselelere burnunu sokmaması’ diye özetlenebilecek eski Ortadoğu politikası, Ahmet Davutoğlu’nun “stratejik derinlik” vizyonuyla tarihe karıştığında uyarıyorduk: Ortadoğu bataklıktır, Türkiye’yi de içine çekmesine yol açacak adımlar atmayın diye!” diyen Yılmaz, şunlara dikkat çekti:

“Dün de sözünü etmiştim Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, HaberTürk kanalında bir sohbet programına katılmıştı.

Fidan, Kıbrıs Rum yönetimini, İsrail’e verdiği destek nedeniyle eleştirir, Rumları ve Yunanistan’ı uyarırken şu cümleyi kurdu:

‘Ortadoğu’da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur. Biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur.’

Henüz “bataklık” demiyor ama “bulaşır” diye yola çıkmış ki bu da Siyasal İslamcı retorik için önemli bir aşama sayılmalı.

Bakalım Erdoğan ve Davutoğlu, Fidan’ın bu sözlerini nasıl karşılayacak?

Bu sözlerin sahibi Dışişleri Bakanı olduğuna göre, artık geleneksel Ortadoğu politikasına dönüş yolunda bir sinyal verildiğini düşünebiliriz sanıyorum.


 

‘ÜSTÜ ÖRTÜLÜ BİR SAVAŞ TEHDİDİ Mİ?’

Erdoğan, Gazze’deki direnişi Anadolu’nun savunulması olarak tanımlıyor, Dışişleri Bakanı “Ortadoğu’da savaşa taraf olursanız o ateş gelir sizi bulur” diyor.

Hangisi Türkiye’nin Ortadoğu politikası?

Ve bir soru daha: Kıbrıslı Rumları ve Yunanistan’ı İsrail’e destek olmamaları için uyarırken, İsrail’in bölgedeki en önemli destekçisi Azerbaycan’dan hiç söz etmemenin anlamı nedir?

Azerbaycan, İsrail’i destekliyor çünkü kendi ulusal çıkarlarının bunu gerektirdiğini düşünüyor.

Türkiye, bu konuda Azerbaycan’ı ikna edemiyorsa, Yunanistan’a, Kıbrıslı Rumlara nasıl söz geçirebileceğini düşünüyor?

“Ateş gelir sizi bulur” sözleri, üstü örtülü bir savaş tehdidi mi?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com