Hamas liderinin İran’da öldürülmesi ne anlama geliyor?

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mustafa Erdemol: "Hamas liderinin savaş alanında ya da destek için gittiği diğer dost ülkelerde değil de, İran’da öldürülmesi de İsrail’in her istediğinde İran’ı vurabileceğini bir kez daha göstermiş oldu. Haniyye suikastı İran için çok ciddi bir itibar kaybı."

KRONOS 31 Temmuz 2024 DÜNYA

Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail’in ateşkes görüşmeleri devam ederken Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’yi İran’da hava bombardımanıyla öldürmesi büyük yankıya neden oldu. Peki, Katar’da sürgün hayatı yaşayan İsmail Haniye’nin İran’da bulunduğu sırada öldürülmesi ne anlama geliyor? Bu suikast İran açısından ne anlam ifade ediyor?

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mustafa Erdemol’a göre, “Hamas liderinin savaş alanında ya da destek için gittiği diğer dost ülkelerde değil de, İran’da öldürülmesi de İsrail’in her istediğinde İran’ı vurabileceğini bir kez daha göstermiş oldu. Haniyye suikastı İran için çok ciddi bir itibar kaybı. Şükür ile Haniyye’ye yönelik bu suikastlar sadece Hamas ile Hizbullah için değil, aynı zamanda her iki grubu da destekleyen İran için de riskleri arttırıyor.”

Haniyye’nin öldürülmesinin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu için büyük bir kazanç olduğunu belirten Erdemol, “Ancak Haniyye’nin katledilmesi İsrail-Hamas savaşını durdurmayacak. Savaş tarafların ateşkeste anlaşmaları ile son bulabilir. Haniye’nin suikasta kurban gitmesi, uluslararası aktörlerin Hamas ile İsrail’i en azından geçici bir ateşkese aynı zamanda rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya zorlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Şimdi bu görüşmelerin akıbeti belirsiz” değerlendirmesini yaptı.


 

‘İRAN’A YÖNELİK RİSKLERİ ARTIRACAK’

Suikastın Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşmayı hızlandıracağını ifade eden Erdemol, şöyle devam etti:

“Savaş alanında Hamas açısından bir değişiklik olma olasılığı yok. Çünkü daha önce de liderlerini yitirmiş olan Hamas, liderliğini kolektif olarak sürdüren bir örgüt. Lider kaybı moral etki dışında aksamalara yol açmaz. Zaten önemli bir figür de olsa Haniyye yerini Yahya Sinvar’a bırakmıştı. Yani liderlikte bir aksama söz konusu değil.

Siyasi etkileri açısından ise öncelikle İran’a yönelik riskleri arttırıcı bir etkisi var suikastın. Bu İran’ın desteklediği gruplara yönelik saldırılarda etkisiz kılınmasına yol açacak gittikçe.

Şu kesin. Ne Recep Tayyip Erdoğan ne de diğer İslam/Arap liderleri Haniyye öldürüldüğü için İsrail’e savaş açacak değil.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com