‘İktidar ciddi zaaf yaşıyor; korsan yemin neden olağan değil?’

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: "Ülke sıkışık bir sürecin içinde. Ve iktidar ciddi zaaf yaşıyor. Sıkışık sürecin en son göstergesi, Hap Okulu'ndan yeni mezun olmuş bir grup teğmenin kılıç şakırdatarak alternatif bir yemin metni okuması... Olay niye olağan değil?"

KRONOS 05 Eylül 2024 GÜNDEM

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Kara Harp Okulu’nda genç teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atarak yaptığı korsan yemin töreninin olağan olmadığına işaret etti ve iktidarın ciddi zaaf yaşadığını vurguladı.

Tartışma yaratan yemin töreninin neden olağan olmadığını açıklayan Ahmet Taşgetiren, “15 Temmuz sonrasındaki tüm operasyonların en çok odaklandığı alanda, nerede ise mercekle ayıklama yapıldığı, eğitim kurumlarının sıfırdan yapılandırıldığı, herhalde öğrenci kapasitesinin mülakatların en sıkısına tabi tutulduğu TSK bünyesinde, önce Tuzla’da, şimdi de Harbiye’de böyle bir görüntünün ortaya çıkması. İktidar, muhalif tepkilerin her fırsatta en az dokunulan alan olarak görülen “Atatürk tutkusu” ile ifadelendirildiğini okumuyor olamaz. “Atatürk sevgisi”nin geniş kitleleri etkilediği kuşkusuz, bu iktidar döneminde de ana dilin “Atatürkçülük” olduğu kanaati pek yaygın ama, gene de geniş kitlelerin iktidara yönelik tepkisi “Atatürk’e bağlılık” üzerinden yürüyor. Onun için bir grup teğmenin o sloganı atması, sloganı seslendirirkenki ses tonu bilinen şekilde okundu” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN’A EN YAKIN ZEMİNDE YAPMALARI…’

“Bu tepkinin Cumhurbaşkanı’nın ‘Başkomutan olarak’ askerin en yakınında bulunduğu bir zeminde sergilenmesi ayrıca anlam taşıyor” diyen Taşgetiren, şunlara dikkat çekti:

“Erdoğan, sistem içinde tüm sürece hakim olduğu için tepkilerin de ona yöneliyor olması kaçınılmaz oluyor. Teğmenler açık açık “Ana otorite”ye duyuruyorlar tepkilerini. Bunu en duyulur boyutta – zeminde yapıyorlar. Bunu, Beştepe’ye en yakın kurumların raporlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumda koruma zırhının zaafa uğradığının tespit edilip kayda geçirildiği, iktidara yakın kamuoyunda “Erdoğan’ın sosyolojisi eriyor, Erdoğan iyi çevresi kötü söyleminin aşıldığı ve okların Erdoğan’a yöneldiği”nin açık açık ifade edildiği bir noktada yapıyorlar.


 

Ve bunu iktidar oylarının 31 Mart’taki bizzat Erdoğan tarafından altı çizilen ‘irtifa kaybı’ndan sonra yapıyorlar.

Olay “askeri alan”da meydana geldiği ve o alan öteden beri ciddi riskler barındırdığı için özel hassasiyet üretti, ama sıkışık süreç, iktidarın oy kaybının, farklı toplum alanları ile ilişkisindeki sağlıksız gelişmelerle de bağlantılı. Ak Parti artık, ilk beş-on yılda toplumun devletle sorunlu tüm kesimleri ile uzlaşma arayan bir siyasi yapı gibi görünmüyor. Erdoğan şimdilerde toplumsal barış vurgusunu artırıyor olsa da epeyce bir zamandır kendi sosyolojisini daraltan bir siyasi çizginin sembolü oldu. İktidarla sorunlu alanları sayalım mı? Gerek yok.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com