İran’ın yeni Cumhurbaşkanı neden “Türkçe konuşmazsam başımı kessinler” dedi?

Azeri Türkü olan İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Sağlık Bakanı olduğu döneme ait dikkat çeken bir ayrıntı ortaya çıktı.

KRONOS 09 Temmuz 2024 DÜNYA

Eski bir Sağlık Bakanı ve kalp cerrahı olan Azeri Türkü Mesud Pezeşkiyan’ın İran’ın yeni Cumhurbaşkanı olmasının ardından Türkiye ile ilişkilerin nasıl bir boyut kazanacağı merak edilirken dikkat çeken bir ayrıntı gündeme geldi.

T24’ten Barçın Yinanç, Pezeşkiyan’ın Sağlık Bakanı olduğu döneme ait eski Tahran Büyükelçisi Bozkurt Aran’ın anlatımını köşesine taşıdı.

Aran’ın Tahran’da büyükelçi olarak görev yaptığı dönemde Sağlık Bakanı olan Pezeşkiyan’ı makamında ziyarete gittiğine görüşmenin uzaması üzerine İran basını “Farsça konuşun” uyarısında bulunuyor. Bu uyarı üzerine Pezeşkiyan, basına dönerek, “Türk büyükelçi ile Türkçe konuşmazsam başımı kessinler” yanıtını veriyor.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

Mesud Pezeşkiyan’ın Sağlık Bakanı olduğu dönemde, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi bazı konuları görüşmek üzere kendisini ziyaret eder. Makamdaki görüşmenin başını İran basını da izlemektedir.

Pezeşkiyan’la Büyükelçi Bozkurt Aran’ın Türkçe konuşması uzayınca, İran basını haberin televizyonda yayınlanacağını hatırlatarak, bakandan Farsça da konuşmasını ister. Pezeşkiyan basına döner ve “Türk büyükelçi ile Türkçe konuşmazsam başımı kessinler” der.

Reformcu kimliğiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Azeri Türkü Pezeşkiyan’ın göreve gelmesi, Türk-İran ilişkilerinde görece bir avantaj yaratabilirse de bu avantajı büyütmemek gerekiyor. Zira her şeyden önce özellikle dış politikadaki kritik konularda ipler dini rehberin elinde.

Bir konunun altını çizmekte yarar var. Yukarıdaki anekdotu bana aktaran emekli büyükelçi Bozkurt Aran, Ankara’nın, en mütevazi tahminle nüfusun yüzde 30’unu oluşturan Azeri Türklerine dönük hiçbir zaman özel bir politika izlemediğini, diğer bir deyişle onları Türkiye’nin çıkarlarına dönük stratejilere alet etmediğini söyledi. “Zaten bu nedenle de İran’la aramızda güven tesis edilmiş oldu” dedi Aran. İran’daki Türklerin Türkiye sempatisinin ise Ankara’nın onlara dönük politikalarından değil, Türk dizilerini izlemekten geldiğini de vurguladı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız…

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com