TÜİK’e göre zeytinin kilosu 136 lira, zeytinyağının litresi ise 116 lira

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in temmuz ayında hesapladığı enflasyona ilişkin hangi fiyatları dikkate aldığını tek tek sıraladı.

KRONOS 06 Ağustos 2024 EKONOMİ

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in temmuz ayında yıllık yüzde 61,78 olarak hesapladığı enflasyona ilişkin hangi fiyatları dikkate aldığına ilişkin tek tek rakam verdi. Buna göre TÜİK temmuz ayında zeytinin kilosunu 136 lira, zeytinyağının litresini de 116 lira olarak hesapladı. Ortalama kira 6.256 lira, yurt ücreti de 457 lira olarak dikkate alındı.

Alaattin Aktaş’ın yazısı şöyle:

“TÜİK’e göre temmuz ayında zeytinin kilosu 136 lira. “O fiyata zeytin ne gezer” diyorsunuz belki ama varsayalım bu fiyat makul.

Peki zeytinyağı zeytinden daha ucuz nasıl oluyor? TÜİK’e göre zeytinyağının litresi 116 lira.

Sizce de bu fiyatlarda bir tuhaflık yok mu?

TÜİK’e göre Türkiye’de ortalama kira 6.256 lira.

“Bu fiyata ev nerede” diye sormayın, TÜİK’e göre var!

TÜİK yeni kiraların yüksek olabileceğini kabul ediyor, ancak enflasyon hesabı için izlenmekte olan konutlardaki kiranın ancak sözleşme yenileme dönemlerinde piyasadaki cari tutar düzeyine geldiğine dikkat çekiyor.

ÖZEL ÜNİVERSİTE 199 BİN LİRA

Yani TÜİK’e göre piyasadaki fiyat, kirada enflasyon hesabına gecikmeli yansıyor.

TÜİK’in TÜFE hesabında temmuz ayında dikkate aldığı fiyatlar içinde çok dikkat çekenlerden biri de özel üniversite ücreti. Bazı üniversitelerin bazı bölümlerinde yıllık ücret bir milyon lirayı aşmış, ortalama ücret 600 bin lira dolayında; ama TÜİK’e göre özel üniversite ücreti 200 bin lira bile değil, 199 bin lira.

Bu hangi üniversitelerin fiyatının ortalaması bilmiyoruz ama bir tarafta milyon liraya uzanan ücretler varken ortalamanın 199 binde kalması için bazı üniversitelerin 50 bin, hadi bilemediniz 100 bin lira olması gerekir. Sahi bu üniversiteler hangileri?

Bu arada sevgili üniversiteli gençler, yine iyisiniz, bakın yurt ücretiniz temmuzda da 457 lira.


 

İNTERNET ÜCRETİ 217 LİRA

TÜİK’e göre internet ücreti 217, cep telefonu görüşme ücreti 218 lira.

Herhalde vatandaş “Tamam bu fiyatlar şahane, hatta ben yüzde 50 fazlasına bile razıyım, yeter ki bu servis sağlayıcının hangisi olduğunu söyleyin” diyecektir.

TÜİK, TÜFE hesaplamasında hep çok düşük fiyatları dikkate alıyor diye eleştirilir ya, haksızlık etmeyelim çok yüksek dikkate alınan bir fiyat da var.

Ortalama uçak bileti fiyatı 12.256 lira.

Ya hep deniz aşırı uçuşlar üzerinden belirleniyor bu fiyat ya da hem deniz aşırı, hem business koltuk fiyatları dikkate alınarak; kim bilir…”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com