Mahfi Eğilmez: Asgari ücreti burada tutamazsınız

İktisatçı Mahfi Eğilmez: "Enflasyon düşse bile fiyatlar düşmeyecek. Vatandaş bu etkiyi görmeyecek. Ücretler düşük, bunu karşılayamıyor. Açlık sınırı 19 bin lira, asgari ücret 17 bin lira. İnsanları burada tutamazsınız. Yapmamız gereken asgari ücreti yükseltip enflasyonu aşağı çekmek."

KRONOS 13 Haziran 2024 EKONOMİ

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede enflasyonun düşeceğini ancak vatandaşın bu etkiyi hissetmeyeceğini söyledi. Eğilmez, “Enflasyon düşse bile fiyatlar düşmeyecek. Vatandaş bu etkiyi görmeyecek. Ücretler düşük, bunu karşılayamıyor. Asgari ücret artışı diğer girdilerin artışı gibi fiyat artışına sebep olur. Ama açlık sınırı 19 bin lira, asgari ücret 17 bin lira. İnsanları burada tutamazsınız. ‘Ücret artışı yaparsak enflasyona yol açar’ diyemezsiniz. Bu insanlık dışı davranış olur. Yapmamız gereken asgari ücreti yükseltip enflasyonu aşağı çekmek” dedi.

CNBC-e’ye konuşan Mahfi Eğilmez’in değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

“Enflasyonda en kötü geride kaldı doğru. Enflasyon kesin düşecek. Temmuz, ağustos, eylül toplamı geçen yıl 22 puan. Onlar yerine 10 puan girecek diyelim kabaca 12-13 puanlık düşüş olacak. Esas sonrasında ne olacak. Piyasa kendisini kurun 40-45 olacağına göre ayarladı. Buradan geri gelemiyor. Enflasyon düşse bile fiyatlar düşmeyecek. Vatandaş bu etkiyi görmeyecek. Ücretler düşük, bunu karşılayamıyor.

‘YAPMAMIZ GEREKEN ASGARİ ÜCRETİ YÜKSELTİP ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKMEK’

Asgari ücret artışı diğer girdilerin artışı gibi fiyat artışına sebep olur. Ama açlık sınırı 19 bin lira, asgari ücret 17 bin lira. İnsanları burada tutamazsınız. ‘Ücret artışı yaparsak enflasyona yol açar’ diyemezsiniz. Bu insanlık dışı davranış olur. Yapmamız gereken asgari ücreti yükseltip enflasyonu aşağı çekmek. Servet vergisi yerine yapılacak şey servet beyanı getirmek.

Türkiye’de izlenen politika ağır bir politika, biraz daha sertleşmesi gerekecek. Bizim programımız ne. Enflasyonu kaça indirmeyi düşünüyoruz. Bilmiyoruz. Sayın Şimşek program güzel yürüyor diyor ama büyüme hedefimiz ne, ne yapacağız faizi burada tutacak mıyız? Bunları bilsek 2025’te ne olacağını tahmin etmek daha mümkün.

İşin sırrı insanların beklentisini düzeltebilmekte. Bu beklentieri düzeltecek program açıklayıp adımlar atamazsak 2025 daha kötü olabilir. Kilit nokta yapısal reformlar. Bunlar hukukla, demokrasiyle ilgili. Ekonomik dışı sosya ve siyasal alanlara girebilsek ekonomi emin olun düzelir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com