Merkez Bankası’na bavulla 5,8 milyar dolar daha geldi

Merkez Bankası verilerine göre esrarengiz para girişi devam ediyor. Sadece mayısta hangi ülkeden hangi saikle geldiği tespit edilemeyen para tutarı 4,1 milyar TL.

KRONOS 13 Eylül 2024 EKONOMİ

Kaynağı meçhul para girişi, başka bir ifadeyle bavullarla getirilen paralar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döneminde de rekor kırmaya devam ediyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) 2024 yılı temmuz ayına dair ödemeler dengesi verileri kayıt dışı döviz girişini ele verdi.

ÜÇ AYDA 5,8 MİLYAR DOLAR NEREDEN GELDİ?

Mayısta 4,1 milyar dolar, haziranda 498 milyon dolar ve temmuzda 1,2 milyar dolar olmak üzere üç ayda toplam 5,8 milyar dolar kaynağı meçhul para girdi. 2023 yılının kasım ayından bu yana net hata noksan kalemi yeni bir rekor kırdı.

İhracat ve turizm gibi kayıtlı kalemlerin haricinde bavulla gelen 5,8 milyar dolar cari açığın finansmanında kullanıldı. Mayıs ayında yüksek faiz için gelen (Carry trade) paranın bir kısmının kaynağı meçhul olması manidar bulundu.

2022 yılında cari açığın yarısına tekabül eden 24,5 milyar dolar bavulla gelmişti.


 

Net hata ve noksan kaleminde gösterilen esrarengiz paraların tutarı 2022 yılının ocak-ağustos döneminde ise 28,3 milyar doları bulmuştu.

Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) formül değişikliğine gitmişti. Formül değişikliği ile olduğundan daha düşük gösterilse de 24,2 milyar dolar Cumhuriyet tarihinin en yüksek net hata ve noksanı oldu.

Söz konusu kalemde en yüksek meblağ 2018 yılında 21,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Bavulla gelen doların yine rekor kırdığına işaret eden TCMB’nin eski baş iktisatçısı Prof. Dr. Hakan Kara, “Bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alamadığımız halde neden döviz rezervlerimiz tükenmiyor diye merak ediyorsanız cevabı net hata noksanda.” ifadelerini kullanmıştı.

NET HATA VE NOKSAN NEDİR?

Ödemeler dengesi tanımlaması çerçevesinde, rezerv varlıklar, bankaların döviz varlıkları ve diğer sektörlerin varlıkları, sonuç kalemlerdir. Cari işlemler ve sermaye hareketlerinin toplamının sıfırdan farklı olması, varlıklarda değişime sebebiyet veriyor.

Ancak cari işlemler hesabı ile rezerv varlıklar dahil sermaye ve finans hesapları toplamı, çeşitli hata ve noksanlıklardan ötürü sıfırdan farklı sonuç verebiliyor.

Söz konusu toplam ters işareti ile “net hata ve noksan” kalemine kaydedilerek, ödemeler dengesi eşitliği sağlanıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmetleri döneminde net hata ve noksan rekor kırdı. 2002 yılından önce net hata ve noksan “milyon dolar” seviyesinde idi. Artık aylık izah edilemeyen mayıs ayında olduğu gibi tutar 4,1 milyar dolar.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com