Merkez Bankası’ndan sürpriz hamle

Merkez Bankası, TL mevduat faiz oranı yüzde 45'in altına gerileyince piyasada işlem yapmaya başladı. Uzmanlara göre, bu hamle döviz talebini daha da artıracak.

KRONOS 14 Ağustos 2024 EKONOMİ

Merkez Bankası (TCMB) likidite fazlalığını geri çekmek için doğrudan piyasaya girdi. TCMB, Borsa İstanbul‘da Takasbank Para Piyasası’nda işlem yapmaya başladı. TCMB’nin hamlesi “süpriz” diye nitelendirildi.

TCMB, Takasbank’a gönderdiği yazıda beyan ettiği şekli ile para piyasasında alt banttan gecelik emir verdi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ YUKARIDA TUTMAK İÇİN MÜDAHALE ETTİ

Takasbank’a gönderilen yazıya göre, Merkez Bankası sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılması çerçevesinde piyasa şartları gerektirdiğinde Takasbank Para Piyasası’nda gecelik vadede kendi borç alma faiz oranından alış emri girebilecek.


 

İlk emrin bu sabah girildiği belirtildi. Piyasada TL bolluğu mevduat faiz oranlarının aşağı inmesine sebep oluyor. TCMB faizi yüksek tutabilmek ve döviz temayülüne mani olmak için piyasa oyuncusu olarak sahaya indi.

TCMB’nin hamlesini “Son çırpınış” diye niteleyen ve hatalı bulan Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, “Yine yan yollar. Olmadı, olmayacak. Beyhude gayret.” yorumunda bulundu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com