Rus göçmenler Türkiye’deki hayatlarından memnun, daha uzun kalmak istiyor

Türkiye'de uzun ve kısa dönem ikamet iznine sahip en büyük göçmen grubu olan Ruslara yönelik yapılan ilk kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı.

KRONOS 07 Mart 2024 GÜNDEM

Berlin merkezli Doğu Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Türkiye’de yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Türkiye’de ikamet eden Rus vatandaşlarıyla yüz yüze yapılan bu ilk anket 2023 yazında gerçekleştirildi. Antalya, İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’de sayısı bini geçen Rus vatandaşıyla yapılan ankete katılanların yaklaşık yüzde 80’i Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna‘yı işgale başlamasının ardından ülkesini terkedip Türkiye’ye yerleşenlerden oluşuyor.

Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Rus vatandaşları şu anda Türkiye’de uzun ve kısa dönem ikamet iznine sahip en büyük göçmen grubu. 2024 yılı başı itibariyle 100.000 Rus vatandaşının uzun dönem ikamet izni, 67.000’inin kısa dönem ikamet izni ve yaklaşık 12.000’inin aile ikamet izni bulunuyor.

Türkiye’ye gelen Rusların önemli bir bölümü seferberlik ilanı sonrası savaşa katılmak istemeyen genç erkeklerden oluşurken, bunun dışında Rusya’nın uluslararası yaptırımlara maruz kalması sonrası yaşam standartlarının düşeceğinden endişe ederek Türkiye’ye gelen daha zengin Ruslar ikinci grubu oluşturuyor.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu Türk toplumunun – ve yetkililerin – Rusya’dan gelen insanlara karşı (çoğunlukla) dostane olduğunu düşünüyor. Bu sıcak atmosfer nedeniyle ankete katılanların üçte biri Türkiye’de üç yıldan fazla kalmak istediklerini kaydetti.

Nitekim gayrimenkul sektöründeki gelişmeler, birçok Rus göçmenin Türkiye’de uzun süreli kalma niyetinin bir göstergesi. Ruslar, Türkiye’de daire satın alan yabancılar arasında en büyük grup haline geldi. Sadece Ekim 2022’de yabancılar tarafından satın alınan toplam 5.300 konutun yaklaşık 2.000’ini alanlar Ruslardı. Rusların (ve Ukraynalıların) gayrimenkul alımlarındaki kayda değer artış, Türkiye’de konut iç talebini önemli ölçüde artırdı.


 

Rusların varlığı hem küçük hem de büyük şehirlerde hissedilmektedir. Örneğin İstanbul’un Laleli semti, Rusça konuşan tezgâhtarları ve Rusça mağaza ve restoran tabelalarıyla ‘Rus İstanbul’unun kalbi’ olarak nitelendirilmektedir. Antalya’da, Alanya ve Konyaaltı ilçelerindeki yabancıların çoğunun Rusya’dan geldiği bildirilmektedir.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com