Soylu’nun kuzeni, Covid-19 hastalarını kobay olarak kullandı iddiası

Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu'ya ait bir firmanın, Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak ‘Türk ışını’ adlı cihazları denediği iddia edildi.

KRONOS 09 Temmuz 2024 GÜNDEM

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Haziran 2020’de bir tıbbi cihaz üreticisi firmanın, Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak ‘Türk ışını’ adlı cihazlarını denediklerini iddia etti. Ekinci ekibin başında eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun olduğunu söyledi. Ekinci tedavinin denendiği hastalardan ölenler olduğunu da öne sürdü.

Son yerel seçimde DEVA Partisi’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı da olan Prof. Dr. Cenap Ekinci, sosyal medya hesabındaki paylaşımında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bazı Covid-19 hastalarının Türk Işın Tedavi Yöntemi’ni (TurkishBeam) denemek için kobay olarak kullanıldığını söyledi.

Konuyla ilgili Diken’e konuşan Ekinci şunları söyledi:

“O hastanede görevli değildim. Ancak bütün gelişmeleri takip ediyordum. Sonuçta pandemiydi ve her yerle ilgileniyorduk. Arkadaşlarım orada çalışıyordu. Üç gün boyunca cihazın yüklendiği özel uçakla Ankara’dan her sabah geldiler ve akşam geri döndüler. Araştırma ekibinde mikrobiyolog, enfeksiyon hastalıkları ya da yoğun bakım uzmanları yoktu. Bakanlığın onayını almadan, test etmeden hastaların kanlarına apor topar lazer verdiler. Beş ile 10 arasında hastaya uygulandığını net olarak biliyorum. Hastaların diğer tedavileri kesildi ve alet denendi. Bunlardan ölenler oldu.”

Organizasyonu Mehmet Soylu’nun yaptığını iddia eden Ekinci, şöyle devam etti:

“Anlattıklarım eksiktir, fazla değil. Mahkemeye versinler, beni yalanlasınlar, soruşturma açsınlar hakkımda. Hazırım. Neden sadece Diyarbakırdan bahsedildi? Neden üstü kapatıldı, örtüldü? Böyle araştırma mı olur? Önce hayvan deneyleri, bilimsel yayınlar yapılır. Literatüre girer. ‘Bir hastanın kanındaki enfeksiyon negatife döndü’ derseniz, bilimsel bir deney olmaktan çıkar. Mengele (Alman nazi doktor) gibi denersiniz. Başarılı olduk deyip, toplandılar uçaklarıyla gittiler. Bu işleme onay verenler ödüllendirildi. Olay böylece kapandı.”

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 2021’de firmanın hastanelere verdiği ürünlerin Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtlarıyla Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) kodları arasında uyuşmazlık olduğunu belirlemişti. Firmanın birçok ürününün sertifikalarına yönelik de usulsüzlükler tespit edilmişti. Bu iddialar TBMM’ye taşınmıştı. Tepkilerden sonra Mehmet Soylu’nun şirketten istifa ettiği haberleri basına yansımıştı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com