Tahliye edilen uyuşturucu baronları firar etti

Yargıda gece 02.30 depremi... Türkiye'yi kokain rotasına dönüştüren Abdullah Alp Üstün'ün de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık geçtiğimiz günlerde salıverildi. Hakim hakkında soruşturma başlatıldı, sanıklar firar etti.

KRONOS 18 Temmuz 2024 GÜNDEM

Hollanda’da başlatılan “Cherokee” soruşturması kapsamında çetenin liderliğini Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’ın yaptığı, Türkiye ayağındaki baronun ise Abdullah Alp Üstün olduğu anlaşılmıştı. Çeteye yönelik geçen yıl yapılan operasyonlarda yakalanan 51 şüpheli hakkında 82 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.

Abdullah Alp Üstün’ün de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık, geçtiğimiz günlerde İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Gece 02.30’a kadar süren duruşma sonrasında Mahkeme Başkanı 15 sanığın tahliyesine karar verdi.

ADLİ KONTROL KARARI
Tahliyelerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, karara itiraz etti. İtirazları inceleyen İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyelerden 5 gün sonra Abdullah Alp Üstün oğlu Efe Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in yeniden tutuklanmasına karar vererek sanıklar hakkındaki adli kontrol kararı ve yurtdışı çıkış yasağına yapılan itirazı da reddetti.

HSK’DEEN HAKİM HAKKINDA SORUŞTURMA
Sabah’ın haberine göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da oluruyla dosyada bulunan deliller, kara para aklanmasına ilişkin hazırlanan detaylı MASAK raporuna rağmen 15 sanığın tahliye kararını veren mahkeme başkanı Oktay A. ile ilgili soruşturma izni verdi.

Mahkeme başkanı Oktay A. hakkında HSK tarafından soruşturma başlatılırken, HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından tahliyelerin araştırılması için müfettiş görevlendirildi. Müfettişlerin hazırlayacağı raporun ardından soruşturma dosyası HSK 2. Dairesi’ne gönderilecek.

ÇETE ÜYELERİ FİRAR ETTİ
Öte yandan haklarında 5 gün sonra yeniden tutuklama kararı çıkan uyuşturucu baronlarının ise firar ettiği, yakalanmaları için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Tahliye edilen isimler arasında Hollanda’da en çok aranan çete liderlerinden olan Jos Leijdekkers’in erkek kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers de bulunuyor. 31 yaşındaki Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’ın çetenin uyuşturucudan elde ettiği paraları akladığı ve bir süredir Türkiye’de yaşadığı belirlenmişti.

KARA PARA AKLAMA
Belçika’nın Anvers kentindeki bir depoda 4 ton 200 kilo kokain ele geçirilmesiyle patlak veren olayların bir ucu Türkiye’ye uzanmıştı. Türkiye’yi kokain rotasına dönüştüren baronların Latin Amerika, Hollanda, Belçika, ve Avusturalya’yı saran devasa bir ağ ile bağlantıları olduğu anlaşılmıştı.

Suç örgütünün tepesindeki Jos Leijdekkers’in lakabı “Bolle Jos” yani “Tombul Jos.” 31 yaşında. Avrupa güvenlik güçleri, 2018’de suç örgütlerinin şifreli haberleşme sistemlerine sızdı ve ele geçirilen mesajlardan Leijdekkers’in Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronlarından biri olduğu anlaşıldı.


BirGün’deki köşesinde konuyla ilgili yazısında Timur Soykan, Leijdekkers’ın daha önce İspanya’da kaldığının belirlendiğini, ardından Dubai’ye geçtiğini, Palmiye şeklindeki yapay adada lüks villasında yaşadığını ifade etmişti. Kokain kaçakçılığını buradan organize ettiği iddia edildi.

13 Haziran 2023 tarihinde operasyonun ilk dalgasında yakalanıp tutuklanan Leijdekkers’in ortağı uyuşturucu baronu Abdullah Alp Üstün’ünse Leijdekkers ile aynı zamanda “bacanak” olduğu öğrenilmişti. Operasyonda suç örgütünün 1,1 milyar liralık malvarlığına el konulurken, Üstün’ün yabancı uyruklu eşi Nadia Alla’nın Kağıthane’deki Genyap Link projesinden vatandaşlık için daire aldığı tespit edilmişti.

Eskiden Ali Sami Yen Stadı’nın bulunduğu yere Torun İnşaat dev gökdelenler yaparken yanındaki likör fabrikasının arsası da ranta açılmış, Mecidiyeköy’deki bu çok değerli araziye “Quasar” isimli gökdelen dikilmişti. Abdullah Alp Üstün de, “Quasar Rezidans”tan 3 daire satın aldı. Bunun için Anar Azimov isimli kişiye 1,1 milyon dolar ödedi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com