Yurt dışı yasağı yok ama Ahmet Burhan’ın babasına pasaport verilmiyor

Tedavisine izin verilmediği için dört yıl önce kanserden hayatını kaybeden Ahmet Burhan Ataç'ın (8) babası Harun Reha Ataç'a da yurt dışına çıkış yasağı olmamasına rağmen üç aydır pasaport verilmiyor.

SEVİNÇ ÖZARSLAN 19 Eylül 2024 GÜNDEM MANŞET

Adana’da KHK ile kapatılan özel bir yurtta müdürlük yaptığı için 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve 20 Şubat 2018’de tutuklanan Harun Reha Ataç, cezaevinde kalması gereken süreyi tamamlayıp 8 Haziran 2024’te tahliye edildi.

Haftada iki gün imza atarak denetimli serbestlik süresini ikamet ettiği Adana’da geçiren Harun Reha Ataç’a, yurt dışına çıkış yasağı olmamasına rağmen üç aydır ‘tahdit’ olduğu gerekçesiyle pasaport verilmiyor.

Tahditin hangi kurum tarafından ne gerekçeyle konulduğunu da öğrenemeyen Ataç, DEM Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu ziyarete ederek yardım istedi.

PASAPORT YÜZÜNDEN OĞLUNUN DA TEDAVİSİ GECİKTİRİLMİŞTİ

Ataç’ın ziyaretini sosyal medya hesabından duyuran Gergerlioğlu, “Baba, baba diyerek vefat eden, büyük acılar çeken OHAL/KHK zulmüne uğrayan mazlumların sembol ismi Ahmet Burhan’ın babası Harun Reha Ataç hapisten çıktıktan sonra ziyaretime geldi. Bomboş delillerle cezalandırıldı ve çocuk acısı yaşadı. Daha nicelerine neler yaşattılar!” dedi.

Annesiyle babası birlikte tutuklandıktan sonra kansere yakalanan ve Almanya’da doğan tedavi imkanı annesi Zekiye Ataç’a pasaport verilmeyerek geciktirilen Ahmet Burhan Ataç (8), 7 Mayıs 2020’de hayatını kaybetmişti. Ahmet Burhan, sosyal medyada “Babama sarılmak ve iyileşmek istiyorum” videosuyla tanınmıştı.

KHK’LI ATAÇ AİLESİNİN YAŞADIKLARI SON YILLARIN TÜRKİYE’SİNE AYNA TUTTU

Ahmet Burhan Ataç, Mersin Tarsusu Cezaevinde tutuklu olan babasına annesi ve kızkardeşiyle birlikte yaptığı ziyaret, 2019.

Ahmet Burhan’ın anne ve babası Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde 20 Şubat 2018’de Adana’da KHK ile kapatılan özel bir yurtta görev yapan Harun Ataç, Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklandı. Zekiye Ataç 2,5 ay hapsin ardından serbest bırakılırken baba Harun Reha Ataç’a 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Bu arada anne Ataç’a yurt dışı çıkış yasağı getirilerek pasaportuna da el kondu.

Anne ve babasının tutuklanmasının ardından kansere yakalanan Ahmet Burhan Ataç, Çukurova Üniversitesi Hastanesinde tedaviye alındı. Eylül 2019’da tümörün vücuduna yayıldığı tespit edilen Ahmet Burhan için sosyal medyada kampanyalar başlatıldı.

Almanya’da doğan tedavi ise anne Zekiye Ataç’a konulan yurtdışı yasağı nedeniyle gecikti. Köln kentindeki Immun-Onkoloji Merkezi’ndeki bir klinikte tedavi umudu doğdu ancak annesiyle gitmesine izin verilmedi yurtdışı yasağı olduğu gerekçesiyle. Ahmet Burhan Ataç babaannesi Gülsüm Ataç’la tedavisinin ilk kürü için Almanya’ya gitti.

Yurtdışına annesinden ayrı gittiği için sürekli ağlayan ve mutsuz olan Ahmet Burhan Ataç bir süre sonra Türkiye’ye geri dönmek istedi. Anne Ataç, yurt dışı yasağının kalkması ve pasaport almak için girişimlerini yoğunlaştırdı. Ancak savcılık yurt dışı yasağını kaldırmadı. Annenin oğlunun yanına gitmek için verdiği mücadele de sonuçsuz kalınca, tedavinin ilk bölümüne verilen iki haftalık arada Ahmet, 8 Şubat günü annesini görebilmek için Türkiye’ye döndü.

Yoğun kamuoyu baskısı ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun girişimleriyle Zekiye Ataç’ın yurt dışı yasağı 21 Şubat 2020’de kaldırıldı. Almanya Büyükelçiliği anne Ataç’a hızla vize verdi. Zekiye Ataç, 2 Mart 2020’de Ahmet’le birlikte İstanbul Havalimanından Almanya’ya çıkmak isterken durduruldu.

Anne Ataç, bu kez Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından üçüncü kez yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini havalimanında öğrendi. Havaalanında Ahmet’le bekleyen annesinin yoğun çabaları sonucu 3 Mart 2020’de yurt dışı yasağı tekrar kaldırıldı ve Ahmet annesiyle birlikte Köln’e uçtu. Ancak geciken tedaviler ve konulan engeller nedeniyle Ahmet’in tedavisi gecikti.

Tedaviye cevap veremeyen ve annesiyle birlikte 11 Mart 2020’de Türkiye’ye dönen Ahmet Burhan Ataç, 7 Mayıs 2020’de hayata gözlerini yumdu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com