“Türkiye’de merkez sağın yeniden teşekkül etmesi yönetilebilir olması için zaruridir”

Türkiye'de sistem ve yeni anayasa tartışmaları, merkez sağ ve merkez sol siyasetini de yeniden gündeme taşıdı.

KRONOS 06 Ekim 2024 GÜNDEM

Hukukçu Turgut Kazan, Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısını değerlendirdi: Ciddiye almak için herhangi bir neden yok.

Karar Gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yeni anayasa talebi ile şekillenen anayasa tartışmalarını “anayasal istikrarsızlık” olarak nitelendirerek sorunun uzlaşmazlık olduğunu yazdı.

Akyol, çözüm olarak, “Türkiye’de merkez sağın yeniden teşekkül etmesi, CHP’nin de merkez-sol parti haline gelmesi, ülkemizin yönetilebilir olması için zaruridir” önerisini sundu.

Taha Akyol’un yazısının ilgili bölümü şöyle:

Türkiye’de “anayasal istikrasızlık” maalesef bir gerçektir. Dipteki sebep temel kavramlardaki uzlaşmazlıktır.

Bugün de iktidar, anayasa hukukunun temel kavramlarını ağzına almadan “yeni sivil anayasa” kampanyası yürütüyor.

Halbuki bir ülkede siyasi ve sosyolojik “merkez”in anlamı, temel kavramlarda genel uzlaşma bulunmasıdır. O zaman güçlü iktidarlar otoriterleşemiyor, koalisyonlar kavgasız ülkeyi yönetebiliyor.

Temel anayasal kavramlarda ve ülkenin “eksen’i konusunda uzlaşmış merkez sağ ve merkez sol, bütün demokrasiler için istikrarın temel siyasi-sosyolojik zeminidir. Gelişmiş demokrasilere bakın…

Ya bizde?.. Aman Allah…

Müsavat Dervişoğlu’un “merkez, merkez sağ” kavramlarını tanımlayan şu sözlerinin altını çiziyorum:


“Toplumun geniş kesimlerini kucaklayabilen bir siyaset anlayışıdır. İşaret ettiğim bakış açısı geçmişte bu ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamış, farklı görüşlerden insanları aynı ortak paydada buluşturmayı başarmış bir güçtü. Bugün yeniden bu geleneği canlandırmak Türkiye’nin ihtiyacı olan toplumsal barışı ve istikrarı geri getirmek demektir. Merkez siyaset her zaman makul olanın, ortak aklın ve sağ duyunun sesi olmuştur. Toplumu kutuplaştıran siyaset anlayışının yerine, birleştirici, bütünleştirici, kavrayıcı bir siyaset anlayışı gereklidir.”

Kimler yapar, nasıl olur, zamanla göreceğiz, fakat şu açık: Türkiye’de merkez sağın yeniden teşekkül etmesi, CHP’nin de merkez-sol parti haline gelmesi, ülkemizin yönetilebilir olması için zaruridir.

Nereden baksan “merkez”, uçlar değil yani.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com