Ünlü düşünür Noam Chomsky hayatını kaybetti

ABD'de geçirdiği felçin ardından tedavisine Brezilya'da devam edilen Noam Chomsky hastanede öldü. Chomsky 95 yaşındaydı. Son olarak eşi tarafından ABD'den Brezilya'ya getirilmişti. Doktorları önceki gün tedaviye olumlu tepki verdiğini açıklamıştı.

KRONOS 18 Haziran 2024 KÜLTÜR

Sağlık durumunun kötüleştiği ve çevresiyle iletişim kuramadığı açıklaman Dilbilimci ve yazar Noam Chomsky, 95 yaşında vefat etti.

Chomsky’nin 2023’te geçirdiği inmenin ardından konuşmakta zorlanmaya ve vücudunun sağ yanını hareket ettirmekte güçlük çekmeye başladığı ifade edilmişti. Chomsky, tedavi için São Paulo’ya götürülmüştü.

Öte yandan, ünlü Hırvat filozof ve yazar Srecko Horvat, Chomsky’nin ölmediğini açıkladı. Ünlü Hırvat filozof ve yazar Srecko Horvat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Chomsky’nin ölüm haberinin doğru olmadığını belirtti. Horvat, “Az önce duyduğuma göre Chomsky ölmemiş. Lütfen ölüm ilanlarına son verin. Chomsky ölmedi. Chomsky ölseydi söylentilerin ne kadar çabuk yayıldığını ve sosyal medyanın nasıl işlediğini görmek için mezarında ters dönerdi. Buna “ölüm ilanları imalatı” diyebilirdi” ifadesini kullandı.

EŞİ DURUMUNU AÇIKLAMIŞTI
Eşi Valeria Chomsky, 95 yaşındaki akademisyenin geçen yıl haziran ayında felç geçirdiğini, konuşmakta ve sağ kolunu kullanmakta güçlük çektiğini açıklamıştı.

Eşi, Chomsky’nin tedavisinin sürdüğünü, sürekli olarak nörolog, konuşma terapisti ve fizik tedavi uzmanlarıyla görüştüğünü aktarmış ve eşinin tedavisi için Sao Paulo’ya gittiklerini söylemişti.

CHOMSKY HAKKINDA
Aralık 1928’de Philadelphia’da bir Yahudi göçmen ailesinin oğlu olarak dünyaya gelen Chomsky, modern tarihin en çok alıntı yapılan bilim insanlarında biri oldu. 1955’te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim kadrosuna katıldı. 2002’de Profesörlükten emekli oldu ve 2017’de onursal/fahri profesör olarak Arizona Üniversitesi’ne geçti. Chomsky dilbilim alanında gerçekleştirdiği devrimle bilim dünyasında parlamış olmakla birlikte, kapitalizm ve Amerikan emperyalizmine yönelik eleştirileriyle tanınıyor.


Kendi web sitesindeki bir biyografisinde Chomsky kendi politik tutumunu “anarşist, anarko-sendikalist ve özgürlükçü sosyalist” olarak tanımlıyor. ABD’nin Vietnam savaşının açık sözlü bir muhalifi olarak öne çıktı ve aralarında 1988 Orwell Ödüllü kitle iletişim araçlarının eleştirisine yönelik “Rızanın İmalatı”nın da olduğu onlarca kitabın yazarı veya ortak yazarı oldu. 2005’te yapılan bir küresel ankette Chomsky, küresel bir ankette dünyanın en büyük kamusal entelektüeli seçildi.

Yahudi bir düşünür olan Chomsky, İsrail’in Filistin’e yönelik politikalarının ateşli muhalaliflerinden biriydi. Chomsky Filistin direnişine geçmişten bu yana verdiği destekle biliniyordu. 7 Ekim’den sonraki sürece felç geçirdiği için tepki verememişti.

Chomsky, yaşamı boyunca Kürtlerin özgürlük mücadelesini de destekledi. Ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dair başlatılan birçok kampanyada yer aldı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com