Yatağa kelepçelenmişti: MS hastası KHK’lı binbaşının tedavisi engelleniyor

Engelli olmasına rağmen hastanede elleri yatağa kelepçelenen KHK'lı binbaşı Mehmet Gürler tedavisinin engellendiği öğrenildi. Güler, uzun mesafelere tekerlekli sandalyesiz gidemiyor, tek başınayken walker kullanıyor ve sabit nesnelerden destek almadan yürüyemiyor.

SEVİNÇ ÖZARSLAN 30 Ağustos 2024 GÜNDEM

Mehmet Gürler ve eşi Ayşen Gürler, Metris Cezaevi, 2023.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yalova Hava Meydan Komutanlığı’nda görev yaparken anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla tutuklanan ve 2021’de MS teşhisi konulan KHK’lı binbaşı Mehmet Gürler’in tedavisinin engellendiği öğrenildi.

KHK’lı binbaşının eşi Ayşen Gürler, gerekli tedavi yapılmadığı için eşinin hastalığının ilerlediğini ve haftada birkaç kez düştüğünü belirterek “MS hastalığı ciddi şekilde ilerledi. Haftada birkaç kez düşüyor. Bu hafta da yine düşmüş. Telefon görüşünde başının yarıldığını ve dikiş atıldığını söyledi.” dedi. 

“TEDAVİSİ GECİKTİRİLDİ”

Hastalık teşhisi konulduktan sonra KHK’lı binbaşının 3 cezaevi değiştirdiğini belirten Güler, “Kocaeli 2 Nolu T Tipi Cezaevinde ve Elazığ R Tipi’nden sonra Metris R Tipi Cezaevine getirildi. 29.04.2022 tarihinde Kocaeli Üniversitesinde ilk tedavisi reçete edildi. Bağlık Bakanlığı 1 yıl oral ilaç kullanımından sonra 2. basamak tedaviyi onaylıyor. Rehabilitasyon tipi cezaevinde kalmasına rağmen eşimin ancak 23.05.2024 tarihinde 2. basamak tedavisini alabildi.” diye konuştu.

“TEKERLEKLİ SANDALYE OLMADAN YÜRÜYEMİYOR”

Eşinin tekerlekli sandalye ve walker (yürüteç) olmadan hiçbir yere gidemediğini söyleyen Güler, şöyle devam etti:

Her iki gözde de kayma, görüş ve denge kaybı var. İdrar kaçırma, sık sık tuvalet ihtiyacı mevcut. Psikiyatri ilacı kullanıyor. Aşırı endişeli ve üzüntülü. Vücudunda genel güç kaybı var. Özellikle kollarının ve bacaklarının fonksiyonu bozuldu. Uzun mesafelere tekerlekli sandalyesiz gidemiyor. Tek başınayken walker kullanıyor. Sabit nesnelerden destek almadan yürüyemiyor.

Kendi imkanlarımızla MR’ları gösterip fikrini aldığımız uzman bir doktor, çok daha iyi tedavilerin olduğunu fakat cezaevinde bunun için uygun ortam olmadığını, bir şey söyleyebilmek için muayene etmesi gerektiğini, fiziksel muayene yapmadan bir tedavi vermesinin doğru olmayacağını söyledi. Görüntülü görüşmeyle de olsa kendisini görüp göremeyeceğini sordu. Cezaevlerinde o dönem görüntülü görüşme çalışmaları yapılıyordu, fakat bu hak bize tanınmadı. Bizim böyle bir şansımız yoktu. Kocaeli Üniversitesi Nöroloji bölüm başkanına talebimizi sözlü olarak ilettiğimde, kendisini cezaevlerinde görüntülü görüşme olduğuna, sadece bizim faydalanamadığımıza inandıramadım.

Ayrıca eşimin kullandığı, yürüyebilmesi için sinir aksonları arasındaki elektriksel iletiyi sağlayan “Fampyra” adlı ilacın ülkemizde tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle bir süre ilacını kullanamadı. Ve bu ilacın maalesef ülkemizde muadili yok. Cezaevi yönetimine bu ilacı kendi imkanlarımızla yurtdışından getirtebileceğimizi söylediğimde böyle bir uygulama olmadığı, zaten rehabilitasyon tipi bir cezaevine nakil olacağını, orası hastane gibi olduğundan bu ilaç mutlaka ellerinde vardır denilerek talebim reddedildi. Ama bugüne kadar bir tedavi yapılmadı.”

ADLİ TIP, BAŞVURUSUNU ÜÇ KEZ REDDETTİ

Engelli bir mahpus olmasına rağmen Kocaeli’nden Elazığ’a ‘tabutluk’ adı verilen cezaevi aracıyla 12 saat elleri kelepçeli götürülen Mehmet Gürler, tedavi için yatırıldığı hastanelerde de elleri yatağa kelepçelendi. Adli Tıp Kurumu, Gürler’in infaz erteleme için yaptığı başvuruyu üç kez reddetti. Anayasa Mahkemesi de Aralık 2021’de Mehmet Gürler’in tutukluluk halinin ihlal olmadığına karar verdi.

YALOVA HAVA MEYDAN KOMUTANLIĞI’NDA GÖREV YAPIYORDU

1977 Uşak doğumlu olan Mehmet Gürler, 1999 yılında Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. Yüksek linsansını Belçika’da uluslararası ilişkiler alanında yapan Gürler, 2015’te Hava Harp Okulu Birinci Öğrenci Filo Komutanı olarak atandı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yalova Hava Meydan Komutanlığı’nda görev yapan Gürler, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla tutuklandı.

“DARBE SIRASINDA KAPRİ ŞORT VE TİŞÖRTLE OKULU BIRAKMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİME MORAL VERİYORDUM”

Gürler, mahkemedeki savunmasında “Burada özellikle dikkatinizi çekmek istediğim şudur: Saat 23:00 ila 23:30 arası, ben kapri şort ve tişört ile öğrenci seçme uçuşu bölgesinde, öğrenci alay çadırlarından 2,5-3 kilometre uzaklıkta aday öğrenciliği bırakmak isteyen öğrencilerle bire bir görüşme yapıyorum, mülakat yapıyorum, onlara moral motivasyon sağlamaya çalışıyorum, bu menfur darbe girişimini bilen, bu darbe girişiminden haberi olan bir kişinin bu saate kadar kendi odasında, kapri şort ve tişörtlü bir şekilde öğrencilere moral motivasyon aşılamaya çalışmasını neyle açıklanabileceği sizlerin takdirlerine arz ediyorum. Saat 01.00 ile 01.30 civarında öğrencilerin güvenlik nedeniyle Hava Harp Okulu’na gittiklerini düşündüğüm için bir kısmını otobüslere bindirdim ancak çıkış emrini iptal ettim, hatta çıkışı yasakladım, hiç kimse Yalova Meydan Komutanlığı’nın sınırlarını terk etmeyecek şekilde yasakladım.” ifadelerini kullanmıştı.

Mahkemede ifade veren öğrencilerden Gamze Gülbahar da kendilerinin Yalova kampından çıkışını engelleyen Mehmet Gürler olduğunu söyledi ancak İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Mehmet Gürler’in darbeden haberdar olarak hareket ettiğine karar vererek müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com