Yumurta fiyatlarına zam geldi

Arz talep dengesizliği yumurta fiyatlarına artış olarak yansıdı. Bunun üzerine birde ömrünü tamamlamış ve az yumurtlayan tavukların kesime gitmesi eklenince toptancı piyasalarda yumurta fiyatına 35 kuruş zam geldi.

KRONOS 26 Ağustos 2024 EKONOMİ

Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri ve Afyonkarahisar’daki toptancı piyasalarda, yumurta fiyatlarında dikkat çekici bir artış gözlemlendi.

YUMURTA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Ekonomim’den Veysel Ağdar’ın haberine göre, Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde tanesi 2,75 TL olan duble yumurta, 3,10 TL’ye yükseldi. Aynı ilçede kılavuz yumurta ise 1,55 TL’den 1,90 TL’ye çıktı. Kayseri’de ise tanesi 2,66 TL olan duble yumurta 3,01 TL’ye yükselirken, kılavuz yumurta 1,70 TL’den 2,05 TL’ye yükseldi.

ÜRETİCİNİN KAR SORUNU VE ARZ TALEP DENGESİ
Konuyla ilgili açıklama yapan Kaytaş AŞ. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurta fiyatlarındaki yükselişin arz-talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirtti. Salt, son 2 aydır fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu ve üreticilerin maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Kar edemeyen üreticilerin, yumurtlama ömrünü tamamlamış tavukları kesime gönderdiğini söyleyen Salt, bu durumun piyasada arz eksikliği yarattığını ve fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti.


“1 YUMURTA 1 DAL SİGARA ETMİYOR”
Ahmet Behiç Salt, güncel olarak 1 adet yumurtanın, 1 dal sigaradan daha ucuz olduğunu vurguladı ve yumurta üreticisinin girdi maliyetleri göz önüne alınarak desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ihracat fiyatlarının da iç piyasanın altında seyrettiğini ve dış piyasanın küçük boy yumurta (kılavuz, yarka, piliç) talep ettiğini ekledi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com