Erdoğan’dan 28 Şubat hükümlüsü generallere af

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 28 Şubat Davası'nda hüküm giyen emekli generallerin cezaları affedildi.

KRONOS 17 Mayıs 2024 GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı af kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

28 Şubat Davası’nda hüküm giyen emekli generallerin cezaları affedildi.

Karara göre, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çevik Bir, Haci Sülük, Aliefter Aslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz, Çetin Doğan ve Aydan Erol’un kalan cezaları kaldırıldı.

Hatırlanacağı üzre, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ve Yankı Bağcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 28 Şubat davası hükümlüsü emekli generaller için ‘kocama, hastalık’ sebebiyle af yetkisini kullanmasını istemişti.

28 ŞUBAT SÜRECİ NEDİR?

Necmettin Erbakan’ın başbakan, Tansu Çiller’in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997’de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla “irtica”ya karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreç.[1] Süreç, Erbakan’ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmetinin dağılmasına yol açmıştır. Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulandığı dönemde Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişimler yaşanmıştır.


 

Yaşananlar postmodern darbe olarak da adlandırılmıştır. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştur. 28 Şubat Süreci’nde aktif rol alan bazı kişiler (Çetin Doğan, Kemal Gürüz vs.) daha sonra Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılanmıştır. 28 Şubat Davası ise 2012 yılında başlamıştır.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com