Akbank skandalında Sabancı sessiz

Akbank mudisinin hesapları boşaltıldı. Bir sabah uyandıklarında bütün paralarını kaybettikleri yetmezmiş gibi kredi borcu ile karşılaştılar. Korsan işlemler esnasında banka tarafından herhangi bir bilgilendirilme yapılmadı. Banka hesabı açılırken kaydedilen cep telefonu (GSM) numarasına mesaj gönderilerek, 6 haneli onay kodu istenmedi. Sadece bu fasıl bile bankanın ihmalini gözler önüne seriyor.

TURHAN BOZKURT 21 Eylül 2024 HABER ANALİZ

Sabancı Holding’in amiral gemisi Akbank’ın başı dertte. Çok sayıda müşteri, Akbank‘ın dijital bankacılık hizmetlerinin sık sık kesintiye maruz kalmasından müştekiydi.

Son dönemde mobil uygulama ve internet bankacılığı üzerinden dolandırıcılık vakaları teknik aksaklığı unutturacak kadar vahim.

Mudiler bir sabah uyandıklarında kredi kartı borcunun ikiye katlandığını ve hesaplarından 100 binlerce lira para çekildiğini gördü.

Abdulgani Şan’ın anlattıkları ibrektlik: “Hesabım gece sabaha karşı dolandırıcılar tarafından ele geçirildi. Hesabımdan 308 bin TL kredi çekildi. Artı para hesabımdan 61 bin 355 TL çekilip hiç tanımadığım şahlara FAST ile yollandı.”

DOLANDIRICILAR İHTİYAÇ KREDİSİ BİLE ÇEKMİŞ!

Mahmut Taş başka bir mağdur. “Akbank’ta dolandırılan binlerce kişiden biriyim. Akbank sorumluluğu üstlenmiyor.” diyen Taş, 20 Mayıs 2024 tarihinde gece 5 sularında Akbank mobil üzerinden hesabıma girildiğini söylüyor.

Taş şunları anlatıyor: “200 bin TL ihtiyaç kredisi, 50 bin TL artı para ve 22 bin TL nakit avanslar çekilerek bilmediğim hesaplara aktarılmıştır. Bunların tamamı benim onayım ve bilgim olmadan gerçekleşti.”

Taş, “Akbank dolandırıcıların peşine düşeceğine utanmadan sıkılmadan bu parayı faizi ile bizden alıyor.” diyor.

MAĞDUR SAYISI TAHMİNLERİN ÇOK ÜZERİNDE

Her mudi çıkıp mağduriyetini kısa video ya da tweet ile dile getiremez. Sadece şahsi X (Twitter) hesabımda yayınladığım birkaç videonun 5 milyondan fazla görüntülenmesi gösteriyor ki bu insanlar canlı canlı ölüme terk edilmiş.

Kuvvetle muhtemel mağdur sayısı on binleri buluyor.

Mobil dolandırıcılık maddî kayıplarla mahdut değil. Akbank birçok mudînin aile saadetine gölge düşürdü. Hesaplarından izinsiz çekilen paralar sebebiyle aile fertlerine karşı müşkül vaziyette kalan bazı Akbank mudîleri intiharın eşiğine geldiğini belirtiyor.

ONAY KODU NİYE TALEP EDİLMEDİ

Korsan işlemler esnasında banka tarafından herhangi bir bilgilendirilme yapılmadı. Banka hesabı açılırken kaydedilen cep telefonu (GSM) numarasına mesaj gönderilerek, 6 haneli onay kodu istenmedi. Sadece bu fasıl bile bankanın ihmaline dair hayli fikir veriyor.

Gece yarısında kredi çekip başka hesaplara niye transfer etsin? Akbank’ın şüpheli işlemlere karşı siber güvenlik müdahale planı yok mu?

 

Sosyal medyada #akbankmağdurları etiketi ile seslerini duyurmak istiyorlar. Amma velakin hem Sabancı’nın hem Akbank’ın reklam kartı karşısında ana akım medya X’ten yükselen feryatlar mukabil üç maymunu oynuyor.

Mudi muhatap bulamıyor. Savcılıklara suç duyurusunda bulunsalar da mahkemeler Dilan-Engin Polat gibi kara para aklayanları tahliye işlemleri ile meşgul.

Telefonla müşteri hizmetlerine dert anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor. “Akbank iyi günler diler” ibaresi reklamdaki slogan olarak kalıyor.

BDDK BU DOSYAYI SÜMENALTI MI ETTİ?

Ne savcılıklar ne de Akbank yönetimi mağduriyeti giderecek bir adım attı. Müşteriler hem maddî kayba uğradı hem de aileleri ile karşı karşıya geldi.

Türkiye’nin en büyük 3’üncü özel bankası Akbank’ın yönetim kurulu başkanı Suzan Sabancı ve Akbank Genel Müdürü Kaan Gür niye sessiz?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu skandalın patlak verdiği mayıs ayından bugüne dek “emanet” müessesesi bir bankada olup biten dolandırıcılığa dair tek satır beyanda bulunmadı.

Teşhis konulmazsa ve ikna edici bir tedavi kamuoyu ile paylaşılmazsa mütereddit mudi için yastıkaltıbank yeni adres olur. Bankacılık sistemine itimadı sarsma potansiyeline sahip bir kriz ile karşı karşıyayız.

Müşteriler, dijital bankacılık güvenlik açıklarının kendi hesaplarının sanal korsanlar (Hacker) tarafından ele geçirilmesinden endişe duyuyor.

e-DEVLET’TEN ÇALINAN BİLGİLER KORSANLARIN ELİNDE

Mobil bankacılık mağduriyeti derinleşebilir ve geniş bir kitleye yayılabilir. 85 milyonun e-Devlet’te muhafaza edilen en mahrem bilgileri 2021 yılında çalınmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Hindistan’dan Uganda’ya kadar dünyanın farklı memleketlerinden cep telefonu ya da WhatsApp üzerinde mesajları yağıyor.

Korsanlar “300 doları şu hesaba yatır, yoksa bütün bilgilerini darkweb üzerinden satacağız.” diyor. Afrika ülkesinde bile hükûmet düşürecek kadar vahim bir ihmal Türkiye’de “fâil-i meçhul kalan bir skandal daha” olarak kayıtlara geçti.

Korsanlar ele geçirdiği bilgilerle sahte kimlikle kredi çekebilir, tasarruf sahiplerinin bütün birikimlerini birkaç dakikada yurt dışındaki hesaplara aktarabilir.

Buna kim mani olacak? BDDK, Merkez Bankası ve Emniyet’in siber suçlarla mücadele şubesi hem Akbank’ta dolandırıcıları tespit edip mahkemenin önüne çıkarmalı. Akbank da mudinin zararını tazmin etmeli.

Dünyanın neresinde olursa olsun böyle bir güvenlik açığının 1’inci dereceden mesuliyeti bankaya aittir. Hâl böyle iken Akbank’ın mudiden çalınan parayı faizi ile geri istemesi hem suçlu hem kuvvetli deyimini hatırlatıyor.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com