Le Monde yazdı: Erdoğan’ın spot ışığını çalan üç kadın

Fransız Le Monde gazetesi Kaftancıoğlu, Fincancı ve Akşener hakkında "Türkiye'de Erdoğan'ın yolundaki üç kadın" başlığıyla yayımladığı yazıda, "Erdoğan'ın tek yıldız olduğu dönem bitti" dedi.

KRONOS 26 Şubat 2021 DÜNYA

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’da, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında yazı yayımlayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kıyasladı.

“Canan Kaftancıoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Meral Akşener: Türkiye’de Erdoğan’ın yolundaki üç kadın” başlığıyla yayımlanan yazıda, farklı alanlardan ve politikalardan gelen üç kadının Türkiye siyasetindeki yeri incelendi.

“ERDOĞAN’IN TEK YILDIZ OLDUĞU DÖNEM BİTTİ”

Gazete, yazıda “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin siyaset semalarındaki tek yıldız olduğu dönem bitti” ifadelerine yer verirken, 2019’daki yerel seçimlerde AKP’nin aldığı seçim sonucu da ‘mağlubiyet’ olarak değerlendirildi.

Gazeteye göre, bu tarihten itibaren aralarında kadınların da bulunduğu muhaliflerin ‘organize olduğu’ yorumu yapıldı.

“KADIN MUHALİFLER SPOT IŞIĞINI ÇALIYOR”

euronews’te yer alan habere göre yazıda, “Muhalefet kendini toparladı. Ancak aralarında yalnızca erkekler yok. Kadın muhalifler çevresindeki spot ışığını çalıyor. Farklı siyasi kanatlardan gelen güçlü karakterli kadınlar, Erdoğan’ın ‘yeni Türkiye’sinde’ dirsekleriyle kazıyarak ilerlemeli” denildi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Le Monde’da “feminist, motosiklet tutkunu bir doktor” olarak tanımlandı. Le Monde’a konuşan Kaftancıoğlu, “Türkiye’de erkeklerin sözü geçiyor. Bir kadın olmak zaten kolay değil, siyasette bir kadın olmak zor. Erdoğan ve çevresindekiler özgürleşmiş kadınlar sevmiyor. Bir kadının siyasi hedefleri olması onlar için dayanılmaz” dedi.

Le Monde gazetesi, ‘siyasi İslam’ın’ programında zayıf cinsiyetin eşit haklara sahip olmasının yer almadığını ifade ederek, “Kadın her şeyden önce annedir” sözüne atıfta bulundu.

KAFTANCIOĞLU VE FİNCANCI’YA AYNI ETİKET: ‘TERÖRİST’

Herhangi bir partinin mensubu olmadığı belirtilen insan hakları savunucusu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yla konuşan Le Monde, Fincancı’nın Özgür Gündem gazetesine destek protestosuna katılmaktan dolayı 2016 baharında 10 gün boyunca hapiste tutulduğu, 3 yıl sonraki mahkemede beraat etmesine rağmen 2020 sonbaharında kararın bozulduğunu hatırlattı.

Yazıda, Fincancı ve Kaftancıoğlu’nun Türkiye’de iktidarın gözünde aynı ‘etiketi’ paylaştığı; ikisine de ‘terörist’ denildiği belirtilirken, Fincancı, “İktidarın düşmanlar üretmeye ihtiyacı var, bu onun için bir hayatta kalma meselesi. Askeri darbeler döneminde bile adalet sistemi daha özerkti” dedi.

EN COŞKULU AKŞENER

Siyasetteki kadınların ‘en coşkulusu’ olarak tanımlanan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ise “milliyetçi siyasetin elitlerinden biri” olduğu kaydedildi. Le Monde’a konuşan Akşener “Erdoğan’ı korkutabilen tek kişi benim” dedi.

Akşener’in her konuşmasında Erdoğan’ın ‘mutlakiyetçiliğini, nepotizmini ve ‘görkemli sarayını’ eleştirdiği kaydedilirken,  Le Monde, AK Parti ve MHP’nin İYİ Parti’nin yanlarında yer almasını istediğini, ancak Akşener’in bu konudaki, “Başıma silah dayasalar da olmaz” yanıtını aktardı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com