Ayarı bozuk altını Kenya’dan getirip bulyona çeviriyorlar

Sahte altın vurgunu birilerini ihya ederken, altın yatırımcısını endişelendiriyor. Darphane’nin imal ettiği çeyrek altın, Cumhuriyet altını ve Reşat gibi altınlar tercih edilebilir. Teneke altın diye bilinen plaka altınlardan bu dönemde uzak durulmalı. Borsa İstanbul’da Darhane’nin 0,01 gram (24 ayar) altın sertifikası da sahte altına karşı sigorta olabilir.

TURHAN BOZKURT 20 Mayıs 2024 HABER ANALİZ

2023 yılının ağustos ayından beri altın ithalatı fiilen yasak. Geçen ay Ziraat Bankası’na ve Vakıf Katılım’a aylık sınırlı kota tahsis edilse de yılda 200 ton altına ihtiyaç duyan Türkiye için kotanın bir kıymeti yok. “Güvenli liman” yasağı devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek cari açığı düşürmenin kestirme yolunu böyle buldu. Altın ithalatını cebren azaltılırsa döviz talebi azalabilirdi.

Oysa yasak kayıt dışı ithalatını hortlattı. Sadece İstanbul Havalimanı’nda geçen hafta bebek arabasının zulasında 73 kilo külçe altın çıktı.

Gümrükte yakalanan buzdağının görünen kısmı. Kaçak altıncıların yeni güzergâhının kavşağında artık Türkiye öne çıkıyor. 500 milyon dolarlık rank Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakın 50 civarında ismin cebine girdi. Vergi kaybı da cabası.

AFRİKA’DAN AYARI BOZUK ALTINI TÜRKİYE’YE GETİRİYORLAR

Müteşebbis Alphan Manas kaçakçılığa dair çarpıcı bir anektod aktardı: “ABD’den daha önce proje yaptığımız bir fon yöneticisi beni aradı. Türkiye’ye Afrika’dan ‘%96+ Saflıkta Altın Dore Külçeleri (Gold Dore Bars of 96%+ Purity)’ özellikleriyle her ay 100 milyonlarca değerinde altının bir askerî havalimanına indirildiğini, bunun bir (İsmi bende saklı) rafineride bulyona çevrildiğini söylemişti.”

Saflık derecesi daha düşük altınları Kenya’dan gayriresmî yollarla (Askerî uçaklarla) Türkiye’ye naklediyorlar.

Kaçak altının izini sürdüm. Sektörden isimlerle görüştüm.

Edindiğim bilgiye göre; Kenya haricinde Libya, Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai), Hindistan ve Azerbaycan üzerinden kaçak altın geliyor. Venezuela altınları 2023 yılının mayıs ayına kadar başı çekmiş. Venezuela’nın yerini Kolombiya ve Ekvador menşeli altınlar almış.

Ayarı bozuk altınlar eritilip 99,9 damgası vurularak piyasaya sürülüyor. Cümle âlem bunu biliyor. Hatta İngiltere’de kuyumcular “saf altın” değil diye, Türkiye menşeli altın almıyor.

ALTINI GÜMÜŞÜN İÇİNE ERİTİYORLAR

Mücevherciler ve kuyum esnafı  mevzunun farkında. İsim isim kim ne yapıyor bilinse de MASAK, Emniyet ve Maliye Bakanlığı seyirci.

İrtibatlar yüksek mevkilerden. Bir kaynağım, “İstanbul Kapalıçarşı’da bile bu altınlar el değiştiriyor. Bir an cesaret bulup, ‘Şunlar kaçak altın getiriyor diyeni iki gün yaşatmazlar.” dedi.

Altının konvansiyonel yollarla getiremiyorsanız insanlık tarihi kadar eski bir metot, kaçakçılık devreye giriyor.

Piyasada arz krizi baş gösterince kiloda dış piyasa ile Türkiye arasında 1.500 dolara kadar fark çıkıyor. Fark bir ara 5 bin 500 dolara kadar tırmanmıştı.


 

Gelen altınların ayarı düşük ise, kiloda milyonlarca lira kimin cebine gidiyor?

Kaçakçılar hızlı sevkiyat için uçağı tercih ediyorlar.

Kaçakçılar daha fazla miktarda altın getirmek istediğinde gümüş ithalatını artırıyor.

İthal edecekleri gümüşün içine altını eritiyorlar ve gümüş Türkiye’ye gelince altın ayrıştırılıyor.
Altın daha sonra kuyumculara satılıyor.

AYARI BOZUK ALTIN TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Ayarı bozuk altın, daha yüksek kalitedeki altına dönüştürülmek üzere işleniyor. Kaçakçılık o kadar büyük ki burada milyarlarca liradan bahsediyoruz.

Standart dışı altın kaçakçılığındaki artışın hükûmetin altın ithalatına yasak getirmesinin ardından geldiğini unutmayalım. Yasak kararının yangını benzinle söndürmeye çalışmaktan ne farkı var.

Sahte altın vurgunu birilerini ihya ederken, altın yatırımcısını endişelendiriyor. Darphane’nin imal ettiği çeyrek altın, Cumhuriyet altını, yarım altın ve Reşat gibi altınları tercih etmekte fayda var. Altın alırken tanıdık ve muteber kuyumcu tercih edilmeli.

Borsa İstanbul’da Darhane’nin 0,01 gram (24 ayar) altın sertifikası da sahte altına karşı sigorta olabilir.

Altın gibi evrensel standardı olan kıymetli metalin sahtesi olsa olsa kayıt dışı ekonominin zirveye tırmandığı Türkiye’de tedavüle sürülebilirdi.

Gri listeye niye itiraz ediyorsunuz ki! Kara listeye düşürmedikleri ile teselli bulalım.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com