Mehmet Şimşek’e 290 bin TL, emekliye 10 bin TL

Temmuzdan itibaren düşük emekli memur aylığı 17 bin 587 TL, en düşük memur aylığı 39 bin 206 TL’ye çıkacak. En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı ise, 10 bin TL’de kalacak. 4,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi gibi en düşük aylığı alan memur emeklisi asgari ücretli gibi açlık sınırının altında kaldı. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in maaşı ise, 50 bin TL’ye yakın artışla 290 bin TL'ye yükselecek.

TURHAN BOZKURT 03 Temmuz 2024 HABER ANALİZ

Çarşı pazar yanıyor. Mutfağı saran alevler hiç bu kadar yakıcı olmamıştı. Buna rağmen Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre; enflasyon (TÜFE) haziranda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise; TÜFE’nin aylık yüzde 4,27, yıllık yüzde 111 arttığını ilan etti.

Aradaki uçurum vatandaşın cebinden çıkan parayla, devletin kasasına giren para arasındaki acı gerçeği gözler önüne seriyor.

İşçi, memur ve emekli maaşları ile asgari ücret artışlarında TÜİK’in oranları esas alınıyor. 2024 yılının ilk 6 ayında resmî enflasyon yüzde 24,78.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Temmuzda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 24,78 artacak. 5 milyon memurun yanı sıra memur emeklisi yüzde 19,30 zam alacak.

En düşük emekli memur aylığı 17 bin 587 TL’ye, en düşük memur aylığı 39 bin 206 TL’ye çıkacak.

En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı ise, 10 bin TL’de kalacak. Yüzde 24,78 zamma rağmen maaş artmayacak. Hayaldi, hakikat oldu. Kök aylık artmadığı için 4,5 milyon emeklinin vaziyeti 1 Ocak 2025 tarihine kadar ağaç kabuğu yemekten hâllice olacak.


 

4,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi gibi en düşük aylığı alan memur emeklisi asgari ücretliler gibi açlık sınırının altında kaldı.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in maaşı 50 bin TL’ye yakın artışla 290 bin TL’ye yükselecek. Hem vekil hem emekli olan milletvekillerinin maaşları da 290 bin TL’ye çıktı.

Dün Antalya da pazarda 1 kilo taze fasulye 150 TL, 1 kilo limon 100 TL. 700 liranın altında kıyma yok. Market raflarında etiketler neredeyse her hafta değişiyor. Haziranda gıda fiyatlarının sadece yüzde 1,68 arttığına kimseyi inandıramazsınız.

Resmî gıda enflasyonu yüzde 68,08, dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 121.

ELEKTRİK ZAMMINI BİLEREK TEMMUZA SAKLADILAR

Kendileri çalıp kendileri oynuyor. Köprü ve otoyol ücretlerine yüzde 200 artmışken, enflasyon yüzde 71 öyle mi? Geçen sene motorin 20 TL. Gece yarısında yine zam gelecek ve motorinin litre fiyatı 45 TL’ye çıkacak.

Meskenlerin elektrik tarifelerini bir gecede yüzde 38 zam geldi. Sene sonuna kadar en az yüzde 20 zam daha kaçınılmaz.

20 Haziran’dan bu yana akaryakıta yüzde 20 civarında zam geldi. Elektrik zammı da 1 Temmuz’dan itibaren geçerli.

Böylece hem haziran enflasyonu hem de 6 aylık enflasyon olduğundan düşük çıktı. Maaş zamları da düşük hesaplandı. Bu kadar ince ayar yaparak, memurların ve emeklilerin cebinden on milyarlarca lira çaldılar. Ne enflasyonu ne istatistiği!

Elektrik ve akaryakıt zam rekoru kırarken, enflasyon düşmez. Düştü deseniz de size kimse inanmaz.

Koç Üniversitesi’nin KONDA’ya hazırlattığı ankete göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 93. TÜİK enflasyonu maaş zamlarını düşük tutmak için bilerek düşük gösteriyor.

Gerçek enflasyon gıdadan akaryakıta, ulaşımdan kiralara kadar her kalemde kendini en şiddetli şekilde hissettiriyor.

TÜİK’in uydurduğu enflasyon rakamları, bu adaletsizliği perdelemeye yetmiyor. Vatandaşın sabrı tükeniyor, öfkesi büyüyor.

ERKEN SEÇİM VE FAİZ İNDİRİMİ UFUKTA GÖRÜNDÜ

TÜİK’in bağımsızlığı yeniden tesis edilmedikçe vatandaş kamuflasyon ile hisflasyon arasında ezilecek.

Türkiye’de hemen her şey Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudağı arasında iken, TÜİK için bağımsızlık şartı hoş bir temenniden ibarettir.

TÜİK’e yine talimat verildi. Merkez Bankası’nın (TCMB) erken seçimden evvel faizi indirmesi için TÜİK önden taşları döşüyor.

Bakan Şimşek şöyle demişti: “Enflasyon yıl sonunda enflasyon 40’ın hemen altına bile gerilese muhteşem olur.”

Kâğıt üstünde düşürülen enflasyon emeklinin hayatta iken ölüm aylığına mahkûm edildiği hakikatini değiştirmez. Üstelik TÜİK ile ENAG arasındaki 4 bin baz puanlık fark bu çuvala sığmaz.

İşçi, memur ve çiftçi başta olmak üzere hemen her kesim TÜİK’in resmî yalanlarının bedelini ödemeye devam edecek.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com