Yurt dışı harcına rekor zam geliyor

Borsa'ya işlem vergisini itirazlar üzerine iptal eden Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek gözünü yurt dışı çıkış harcına dikti. Bütün zamları unutturacak bir zam geliyor.

KRONOS 14 Haziran 2024 EKONOMİ

Sabiha Gökçen Havalimanı

Bütçede kara delik büyürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi ve harç zamları için talimat verdi. Hâlihazırda 150 Türk Lirası (TL) olan yurt dışı çıkış harcının 1.000 TL ila 1.750 TL arasında bir tutara yükseltilecek.

Rekor zam Kurban Bayramı’nın akabinde vergi paketi içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak.

Şimşek, Borsa İstanbul’da (BİST) işlem vergisinde piyasadan gelen itiraz üzerine geri adım atmıştı.

Yurt dışı çıkış harcı 1.000 TL’ye çıkarılsa artış oranı yüzde 566’yı bulacak. 1.750 TL’de karar kılınırsa harca yüzde 1.066 zam gelecek.

GEÇİCİ OLARAK GETİRİLEN HARÇLARDAN BİRİYDİ

Yurt dışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının bir kısmı Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) aktarılıyor.


 

2018 yılında 15 TL’ye, 20190 yılında 50 TL’ye çıkarılan harç iki yıl önce 150 TL oldu.

Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenler, ticarî maksatla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu taşıtlarında, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevliler ile 7 yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmıyor.

Ekonomi gazetesinin haberine göre; harca rekor zammın yanısıra tutar yeniden değerleme oranına (YDO) sabitlenecek. Böylece Cumhurbaşkanı her yıl diğer vergi ve harçlar gibi yurt dışı çıkış harcına da zam yapabilecek.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com