Bir hazırlık var, plan buysa!..

8 bin 820-9 bin 100 puan aralığı çok kritik bir destek ki bugün o ince buz tabakası da kırıldı. Geçmiş olsun. O destek kırıldığında 8 bin 400 puana kadar sert bir düşüş kuvvetle muhtemel. Ani bir yükselişte ise, 9 bin 600-9 bin 800 aralığı satmak için son fırsat olabilir. Orayı görünce gözü kapalı satanlar en azından ana paranın bir kısmını kurtaracak.

TURHAN BOZKURT 14 Ekim 2024 HABER ANALİZ

Borsa İstanbul’da (BİST) dibin dibi var günleri. Çöküş nerede duracak? Cevabını yılların usta yatırımcıları dahi veremiyor.

BİST 100 endeksi, 9 bin puanın altında. Temmuz ayında 11 bin 240 zirvesinden beri Borsa yüzde 20’den fazla değer kaybetti. Teknik olarak “ayı piyasası” başladı.

9 bin 100 eşiğini aşmak için yer yer hamleler gelse de hacim son üç ayın en düşük seviyesinde. 9 bin üzeri geçildiğinde fırsatını bulan elinde ne var ne yok satıyor.

Küçük yatırımcı patronların sattığını duydukça satmayı düşünmediği hisseleri dahi elden çıkarıyor.

En son Reeder Teknoloji’nin (REEDR) bütün büyük ortakları on milyonlarca lot hisse senedini Borsa’da işlem görmesi için Merkezî Kayıt Kuruluşu’na (MKK) müracaat etti. Hisse fiyatı 71 liradan 19,35 TL’ye geriledi.

Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (PKGYO) sene başından beri yüzde 85 eridi. 100 lira yatıranın elinde 15 lira kaldı. Borsa’da 100’e yakın şirket yüzde 30 ila yüzde 85 arasında değer kaybetti.

BİLANÇOLAR GELDİKÇE SATIŞLAR ŞELALEYE DÖNECEK

BİST’in dolar bazında 340 dolar seviyesinden döndüğü günden beri 260 doların altına inildi. Muhtemelen 220 dolara kadar sancı dinmeyecek.

Merkez Bankası (TCMB) enflasyon çıkmasın diye örtük (Zımnî) kur çıpasında ısrar ediyor. TCMB, dolar/TL kurunu tutmak için carry tradecilere yıllık yüzde 50 dolar faizi verirken niye Borsa’ya gelsinler! Ya kur olması gereken 45 TL seviyesine çıkacak ya da BİST 100, 8 bin 400’e kadar inecek.

Oradan döner mi? Bu da meçhul. 3’üncü çeyrek (Temmuz-Ağustos-Eylül) bilançoları gediğinde şirketlerin delik deşik olduğunu gören yatırımcı yeni bir satış dalgasının ortasında bulacak kendini.

Koç Holding’in yeni yatırımlarını Mısır ve Romanya’ya kaydırması ve Sabancı Holding’in 7,6 milyar TL zarar açıklaması, piyasalardaki endişeyi daha da artırıyor.

“Borsada dipten dönüldü, hisseler ucuz” diyenler olsa da “en kötüsü henüz gelmedi” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Peki, bu çelişkili sinyaller arasında gerçek nerede saklı? Yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?

8 BİN 820 DESTEĞİ DE KIRILDI Kİ GEÇMİŞ OLSUN

BIST’in üzerinde dolaşan kara bulutlar dağılmıyor. Merkez Bankası’nın faiz politikası, dolar kuru, küresel belirsizlikler ve anayasa tartışmaları, Borsa’nın önündeki en büyük engeller.

8 bin 820-9 bin 100 puan aralığı çok kritik bir destek ki bugün o ince buz tabakası da kırıldı. Geçmiş olsun.

O destek kırıldığında 8 bin 400 puana kadar sert bir düşüş kuvvetle muhtemel. Ani bir yükselişte ise, 9 bin 600-9 bin 800 aralığı satmak için son fırsat olabilir. Orayı görünce gözü kapalı satanlar en azından ana paranın bir kısmını kurtaracak.


 

Borsa İstanbul’da dipten dönüş için henüz erken. Belirsizlikler ve riskler var. AKP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un “3’üncü madde değiştirilmeli.” çıkışı ipleri daha da gerdi.

Tartışmada taraflar, “Hele bir deneyin, taş üstünde taş, omuz üstünde baş kalmaz. Hodri meydan!” diyerek rövanşist bir zeminde karar kıldı.

Türkiye’nin siyasî ve iktisadî ufkunun ne kadar karanlık olduğunu ilk işareti. Memur ve emekliye daha az maaş vermek için resmî enflasyon masa başında düşürüldüğü için diğer düğmeler hep hatalı iliklendi.

Borsa’nın kâbusu yeni başladı ve yakın vadede bitecek gibi görünmüyor. Nakitte kalan bir müddet mevduat, birkaç ay içinde gayrimenkul, her geri çekilmede altın ve gümüş fırsatlarını kaçırmıyor.

BİST 100 için 2025’in ikinci çeyreğinden evvel umut ışığı yok.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com