Tuzak kuruldu, paranızı alacaklar!

Son düşüşe rağmen BİST 100’ün dolar bazında değeri 267 dolar. Ya kurun önünü açacaklar ve Borsa mevcut seviyelerde biraz salınacak ya da BİST 100 mum gibi erimeye devam edecek. Ölümlerden ölüm beğen! İnce bir buz tabakası üzerinde 9 bin 640-9 bin 820 aralığına doğru bir tuzak kurabilirler. Gel gel tuzağı, boğa tuzağı...  Orayı görürseniz satın, yoksa elinizde kalan son paraları da alacaklar.

TURHAN BOZKURT 05 Ekim 2024 HABER ANALİZ

Borsa İstanbul’da kan gövdeyi götürdü. Ayılar geri döndü. Boğalar ne zaman döner meçhul!

Lübnan’ı işgal eden İsrail’in borsası bile daha fazla kazandırdı. Neymiş efendim, Türkiye’de yatırımcı sabırsızmış. Hatta küçük yatırımcı disiplinli değilmiş. Yahu Borsa İstanbul (BİST) 11 bin 100 üzerinden 9 bine gelmiş.

BİST 100 endeksi zirve rekorunun kırıldığı 17 Temmuz 2024 tarihinden beri yüzde 17 gerilemiş. Aynı tarihten bu yana bazı hisseler yüzde 60’tan fazla değer kaybetmiş.

Dipler dip olmaktan çıkmış. Neyin sabrı! Beklerse kazanacakmış. Paranın taşıma maliyeti ne olacak?

AKŞAMDAN SABAHA HER ŞEY DEĞİŞİYOR, UZUN VADELİ YATIRIMCI HAYAL

Uzun vade yatırımcısı, temettü emekliliği, dipten al… Kulağa hoş gelen bu sözlerin hepsi tarih oldu. Elinizde kalan son paraları da kapacaklar! BİST 100 için en kötüsü geldi, çattı.

BİST 100 kısa vadede toparlanır mı? Günlük al/sat (Trade) ile zararı telafi etmek mümkün mü?

Yabancıya yüzde 50 dolar faizi (carry trade) vererek doları 35 Türk Lirası’nın (TL) altında tutuyorlar. Bu da Borsa’yı olduğundan daha kıymetli gösteriyor.

Para, garantili kazanç anlamına gelen mevduat otoparkında. Paradan para kazananlar ihya olurken orta sınıfın alım gücü azalıyor.

Son düşüşe rağmen BİST 100’ün dolar bazında değeri 267 dolar. Ya kurun önünü açacaklar ve Borsa mevcut seviyelerde biraz salınacak ya da BİST 100 mum gibi erimeye devam edecek. Ölümlerden ölüm beğen!

Haftalık kapanışta 9 binin altı olması bile, 9 binin üstüne 9 bine çok yakın bir seviyede tuttular.

İnce bir buz tabakası üzerinde 9 bin 640-9 bin 820 aralığına doğru bir tuzak kurabilirler. Gel gel tuzağı, boğa tuzağı…

Orayı görürseniz satın, yoksa elinizde kalan son paraları da alacaklar.

Borsa’da esas tehlikeyi kimse söylemiyor. Para piyasası fonları repo ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) üzerinden tesis edilir. Riski azdır.

Ana parayı kaybetme ihtimali yok gibi görünse de Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine başlaması ile fonlardaki kazançlar da azalacak. Borsa’nın cazibesi kalmayacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları için de geçerli. Nominal getiri göz dolduruyor gibi olsa da resmî enflasyona itibar edenler hep kaybetti. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) kalsa eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 49.

Bağımsız iktisatçıların teşkil ettiği Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, yıllık TÜFE’yi yüzde 89 olarak ilan etti. Aradaki fark emeklinin, memurun, işçinin ve asgari ücretlinin cebinden çalınan enflasyon vergisi.

SIFIR FAİZLİ HALK KREDİSİ: HALKA ARZ

Yabancı ekonomik krizin farkında ve bu yüzden son 9 ayda Borsa’dan 2 milyar dolarını aldı gitti. Bırakın sıcak para olarak ilave sermaye getirmeyi yabancılar fırsatını buldukça gidiyor.

Takasbank’ta yabancı payı yüzde 38. Bir zamanlar yerli payı satırında yazan oran Şimşek geldikten sonra da ne uzadı ne de kısaldı.

Yabancı garantili yıllık yüzde 50, üç aylık yüzde 12,50 faiz kazancı varken, aşırı değerli Borsa’ya niye gelsin!

Halka arz AKP yandaşları için sıfır faizli halk kredisine döndü. Bu sene halka arz edilen şirketlerin tamamı arz fiyatının altına indi.

Birkaç misal: Koç Metalurji 9-10 Mayıs’ta 20,50 TL fiyat ile halka arz edildi. Hisse 13,60 TL’ye indi.

Girişim Elektrik Taahhüt Sanayi (Gesan); 3 Ekim 2023’te 118 TL, 2 Ekim 2024’te 38,50 TL.

ASTOR Enerji, 134 TL’den 71 TL’ye; UŞAK Seramik, 41,50’den 10 TL’ye indi. Peker GYO yüzde 70’e yakın değer kaybetti. Alt coin olsa bu kadar düşmez. Borsa değil, kumarhane!

AKP’li işadamlarına gözü kapalı halka arz müsaadesi veren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa’ya en ağır darbeyi indirdi. SPK onayladı, yandaş firmaların patronları da küçük yatırımcının parası ile gidip banka borcunu ödedi.


 

Borsa çökerken; Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, Londra tefecilerini ihya eden carry trade için TCMB’nin faiz indirimini olabildiğince tehir ettirme telaşında. Saray’da faiz indirimi ağır basmaya başladı.

Son 8 yılın en ağır krizi adeta sanayicinin dişlerini söküyor. Fabrikalar kapanıyor. 180 tekstil fabrikası artık Mısır’da. Koç Holding bile tenkisata gidiyor.

Eylülde dış ticaret açığı 79 milyar. Temmuz itibarıyla malî kesim hariç firmaların net döviz pozisyonu açığı 121,5 milyar dolar. Bir önceki aya kıyasla net döviz açığı 8 milyar dolar arttı. Son üç yılın zirvesi.

YÜKSELİŞLER ALIM DEĞİL, SATIŞ FIRSATI 

Günlük al/sat (Trade) tavsiyesinde bulunanların tuzağına düşmeyin! BİST’te artık profesyoneller bile para kazanamıyor. Kalan paranızı da alacaklar.

200 dolara doğru inmedikçe toparlanma ihtimali az. Bu paraları kazanmak uzun zaman alacak. Hele hele Borsa’nın yüzde 200’e yakın kazandırdığı 2022 gibi bir sene bir daha hiç gelmeyebilir. Yükselişler gün içinde satış fırsatı olarak değerlendiren parasının birazını kurtarabilecek.

Türkiye’nin siyasî ve iktisadî iklimi mevsim normallerinin ötesinde bir çöküşe işaret ediyor. BİST’te ekim ayının ortasında yeni fırtına kopacak.

Bilançolar geliyor ki devasa holdinglerin bile zarar etmemesi sürpriz olur. Paranıza, akıl ve ruh sağlığınıza mukayyet olun.

Sokaklarda da fazla dolaşmayın. Caniler her tarafta kol geziyor. Cinayet, hırsızlık, gasp ve tecavüz suçlarında patlama var. Bazı polis amirleri hakkını arayan POLONEZ ET, FERNAS Madencilik (AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu) ve SÜTAŞ Çiftliği işçilerini yaka paça gözaltına almakla meşgul.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirenleri yakalatıp “Gereği yapıldı-X” mesajı yayımlamakla ve damat Selçuk Bayraktar’ın Teknofest etkinliğinde Erdoğan’ın yanında hatıra fotoğrafı çektirmekle meşgul.

Yakında muhalefete “Millî Mutabakat” ambalajına sarılı “ya Cumhur İttifakı’ndansın ya da kara toprağın” ayarı verilecek ki bu fasılda sefalete mahkûm edilmiş vatandaşın yarasına merhem olacak tek bir reçete olmayacak.

En kötüsü ile yüzleşmeden bitmeyecek çok boyutlu kriz. Borsa’ya sıra gelmez bile…

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com